Снимка: © Getty Images

Прокуратурата сезира Комисията за защита на конкуренцията заради съмнения в "съгласувани практики" между търговците на горива. Причината: "знчителното намеение на стойността на суровия петрол в световен мащаб с 47,4%... и спадането на цените на течните горива в страната с едва около 11%". 

Сигналът до КЗК е подаден от Върховната административна прокуратура, която посочва, че ще изиска от антимонополния регулатор "своевременна информация" по проверката. 

"На ВАП е известно, че точната величина на цената, за която се продават/закупуват въпросните горива, не подлежи на административно регулиране. Независимо от това, същината на данните е такава, че трябва да се изключат всякакви съмнения относно наличие на т. нар. „съгласувани практики“ на лицата, които преимуществено предлагат на пазара такива продукти /от рода на големи вериги бензиностанции с обекти в цялата страна и др./ в противоречие с изискванията на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност", се казва в съобщението на прокуратурата. 

В него напомня, че в ЕС са забранени "всички споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия и съгласувани практики, които биха могли да засегнат  търговията между държавите-членки и които имат за своя цел или резултат предотвратяването, ограничаването или нарушаването на конкуренцията". 

В последните години КЗК провежда няколко проверки за картелни споразумения на пазара на горивата, но до момента няма санкционирани компании. През 2019 г. комисията направи секторен анализ, в който се твърдеше, че са налице пречки за навлизане на по-малки компании на пазара, което създава затруднения в конкуренцията и облагодетелства "Лукойл" като единствен вносител на суров петрол и собственик на повечето данъчни складове в България. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат

"Към себе си" от бъдещия премиер на България

"Светлите примери" на следващия министър-председател

Несъбраните такси от хазарт са около 700 млн. лв., а само 5% са върнати по съдебен път

Асен Василев уличи ДКХ в "активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани"