Прокуратурата се зае и с цените на бензина Снимка: © Getty Images

Прокуратурата сезира Комисията за защита на конкуренцията заради съмнения в "съгласувани практики" между търговците на горива. Причината: "знчителното намеение на стойността на суровия петрол в световен мащаб с 47,4%... и спадането на цените на течните горива в страната с едва около 11%".

Сигналът до КЗК е подаден от Върховната административна прокуратура, която посочва, че ще изиска от антимонополния регулатор "своевременна информация" по проверката.

"На ВАП е известно, че точната величина на цената, за която се продават/закупуват въпросните горива, не подлежи на административно регулиране. Независимо от това, същината на данните е такава, че трябва да се изключат всякакви съмнения относно наличие на т. нар. „съгласувани практики“ на лицата, които преимуществено предлагат на пазара такива продукти /от рода на големи вериги бензиностанции с обекти в цялата страна и др./ в противоречие с изискванията на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност", се казва в съобщението на прокуратурата.

В него напомня, че в ЕС са забранени "всички споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия и съгласувани практики, които биха могли да засегнат търговията между държавите-членки и които имат за своя цел или резултат предотвратяването, ограничаването или нарушаването на конкуренцията".

В последните години КЗК провежда няколко проверки за картелни споразумения на пазара на горивата, но до момента няма санкционирани компании. През 2019 г. комисията направи секторен анализ, в който се твърдеше, че са налице пречки за навлизане на по-малки компании на пазара, което създава затруднения в конкуренцията и облагодетелства "Лукойл" като единствен вносител на суров петрол и собственик на повечето данъчни складове в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022