Снимка: © Getty Images

Прокуратурата сезира Комисията за защита на конкуренцията заради съмнения в "съгласувани практики" между търговците на горива. Причината: "знчителното намеение на стойността на суровия петрол в световен мащаб с 47,4%... и спадането на цените на течните горива в страната с едва около 11%". 

Сигналът до КЗК е подаден от Върховната административна прокуратура, която посочва, че ще изиска от антимонополния регулатор "своевременна информация" по проверката. 

"На ВАП е известно, че точната величина на цената, за която се продават/закупуват въпросните горива, не подлежи на административно регулиране. Независимо от това, същината на данните е такава, че трябва да се изключат всякакви съмнения относно наличие на т. нар. „съгласувани практики“ на лицата, които преимуществено предлагат на пазара такива продукти /от рода на големи вериги бензиностанции с обекти в цялата страна и др./ в противоречие с изискванията на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност", се казва в съобщението на прокуратурата. 

В него напомня, че в ЕС са забранени "всички споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия и съгласувани практики, които биха могли да засегнат  търговията между държавите-членки и които имат за своя цел или резултат предотвратяването, ограничаването или нарушаването на конкуренцията". 

В последните години КЗК провежда няколко проверки за картелни споразумения на пазара на горивата, но до момента няма санкционирани компании. През 2019 г. комисията направи секторен анализ, в който се твърдеше, че са налице пречки за навлизане на по-малки компании на пазара, което създава затруднения в конкуренцията и облагодетелства "Лукойл" като единствен вносител на суров петрол и собственик на повечето данъчни складове в България. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети