Прокуратурата спря разследването за снимките от спалнята на Борисов

Софийската градска прокуратура обяви, че е спряла разследването за снимките от спалнята на Бойко Борисов, които бяха разпространени през лятото на 2020 г. и показваха големи суми пари и злато в нощното шкафче на министър-председателя.

Причината за спряното производство е "неразкриване на извършителя на престъплението" и невъзможност да се провери автентичността на снимките и видеозаписа.

Изследван е краткият клип, който беше изпратен от анонимен източник до няколко медии, и е установено, че "във времевия промеждутък от 21-вата до 22-рата секунди за кратко се вижда отражението на снимащия - жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса, но поради лошото качество, както и поради това, че се касае за отражение, за експерта е трудно да определи повече детайли".

Самоличността на въпросната жена не е установена от прокуратурата.

Борисов пред "ФАЦ": Красива жена може да преодолее защитата ми и да направи снимките от спалнята като Мата Хари

Снимковите файлове са с "лесно забележими допълнителни промени във времевите характеристики и имената им" - смяна на датите на заснемане.

"Част от тях са с променени дати на заснемане - 2013 година, 2021 година, 2024 година, докато датите, извлечени чрез експертизата от файловете са 25 септември 2017 година, 4 януари 2019 година, 6 февруари 2019 година. Една от снимките е с намалени размери. Според експертното заключение при две от снимките се наблюдава, че предметите, намиращи се на нощното шкафче, са подредени по изключително сходен начин, въпреки че самите снимки, според данните, извлечени от файловете, трябва да са били заснети в изключително дълъг промеждутък от време - близо година и половина", се казва в информацията на СГП.

"Независимо за какво престъпление по НК се извършва разследване, основният въпрос, на който следва да се отговори, е - отразяват ли веществените доказателства по делото обективната действителност. При установената фактическа обстановка, след провеждане на всички възможни към момента действия по разследването, категорични доказателства в тази насока не са събрани", съобщава прокуратурата.

Единствената линия на разследване, която явно ще бъде продължена, е проверка в Националната служба за охрана, за да се установи дали има "пропуски и нарушения при изпълнение на служебните задължения на съответните служители на НСО, свързани с ефективното осигуряване на личната охрана на министър-председателя и външната охрана на жилището, което обитава".

Тази проверка ще се води от Военноокръжната прокуратура и е част от разследването на "една от възможните хипотези по делото" - "специално аранжиран интериор от вещи с цел представяне на определен негативен образ на министър-председателя на Република България Бойко Борисов".

Само преди седмица Специализираната прокуратура обяви, че не е открила данни за извършено престъпление в разпространените през юни аудиозаписи с глас, наподобяващ този на премиера Бойко Борисов.

Le Point за Борисов: "Каубоят на Европа", който дояжда порциите на Меркел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024