Прокуратурата установи редица нарушения в "Росенец", "Алепу" и още 3 обекта на Черноморието

Върховната административна прокуратура откри „редица нарушения“ при проверките си в парк „Росенец“, плажа „Алепу“ и други обекти по Черноморието, в това число и незаконосъобразно ограничаване на достъп до плажната ивица.

Държавното обвинение обяви новината след направени проверки по законността на строителството на 20 и 21 юли, извършени от ДНСК, РДНСК-Бургас и Областна и Морска администрация Бургас.

"Проверка на обект „Алепу вилидж“ в местността „Алепу“ – Созопол констатира изграждането на укрепително съоръжение – странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект. ВАП ангажира незабавно компетентните действия на ДНСК във връзка с незаконното строителство", съобщиха от прокуратурата. Както знаете, по документи бе обявено, че там се изгражда подпорна стена, но вместо това става дума за хотел.

В парк „Росенец“ е установено, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда. В Министерството на регионалното развитие и благоустройството липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма и одобрен инвестиционен проект за изграждането на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица.

Що се отнася до нарушенията в местността "Аркутино" - към настоящия момент там не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Констатирано е, че липсва строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е преустановено през 1992 г. "Следва кметът на община Созопол да предприеме действия по реда на чл.195 от ЗУТ за обезопасяването на обекта", обявиха от държавното обвинение.

В местността „Буджака“ е установено наличие на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите в местността „Буджака“ са образувани отделни прокурорски преписки.

"При проверка на Комплекс „Венид Еко вилидж“ в Свети Влас се констатира, че към момента не се извършват дейности по строителството на жилищни сгради и хотел - 36 къщи, в съответствие с общата строителна забрана за периода до 1 октомври по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С оглед това, че не е била издадена изрична заповед до 21.07.2020 г., от кмета на община Несебър е изискано да бъде издадена такава до произнасянето на Административен съд – Бургас относно разрешенията за строеж в гористата местност", добавя прокуратурата и подчертава, че отговорните институции ще предприемат мерки.

Проверките под ръководството на Върховната административна прокуратура за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024