Прокуратурата вече разследва Иван Портних заради Панаира

Кметът на Варна Иван Портних е обект на разследване за длъжностно престъпление заради действията си по казуса с акциите на Международния панаир - Пловдив.

Това съобщава депутатът от ДБ Стела Николова, която цитира и официално потвърждение от страна на варненското обвинение за образуваното разследване.

Интересното е, че това е втори "поправителен" опит на прокуратурата да потърси отговорност от Портних за Панаира - след отказ на Спецпрокуратурата да се занимава с него през 2021.

В информацията се потвърждава, че през февруари 2023 г. Апелативната прокуратура в София е наредила на АП-Варна да образува досъдебно производство по член от НК, който предвижда наказания за длъжностни лица, които нарушават или не изпълняват служебните си задължения, или превъшат властта и правата си.

До момента няма данни срещу Портних да е повдигнато обвинение.

Портних беше обвинен от дясната опозиция за това, че не изпълни решение на Общинския съвет във Варна да върне акциите от Пловдивския панаир на държавата - нещо, което трябваше да направи още през 2017 г.

Вместо това кметът на Варна допусна те да се влеят в активите на дружеството, контролирано от почетния консул на Русия Георги Гергов "Пълдин туринвест". Общинският съвет не е избрал свой представител в компанията в продължение на години. Чрез този ход Гергов успя да задейства плана си, с който придоби пълен контрол върху Панаира.

"Г-н Портних и мнозинството в Общинския съвет от ГЕРБ могат още утре да предприемат действия, като внесат точка в дневния ред на свиканата сесия на ОС за връщане на акциите от “Пловдивски панаир” на държавата и по този начин да облекчат положението на г-н Портних по отношение на това досъдебно производство, като възстановят и обществения интерес и запазят Пловдивския панаир за всички българи", пише Стела Николова.

Тя призовава Бойко Борисов "да спре да мълчи и да нареди на своите общински съветници да вземат решение".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024