Прокуратурата вика Бойко Рашков на разпит след интервю

Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков е привикан да дава показания в прокуратурата заради свое интервю в Нова ТВ.

Рашков, който в момента е депутат от ПП, участва в предаването на Лора Крумова "На фокус", в което няколко пъти сам повдигна темата за разследването за авансовите плащания за АМ "Хемус" - казус, който МВР вдигна в неговия мандат.

На въпрос за делото, което ГЕРБ реши да води срещу него заради твърденията му, че партията се е облагодетелствала от изчезналите милиони, той каза: "Когато дойде време да се гледа това дело, смятам да представя и някои документи, в които това е видно. Сега ще ги изчакам да се налудуват, и когато трябва, ще кажа".

  • Рашков посочи, че се позовава отчасти на оперативна информация по разследването за "Хемус".
  • "Има доказателства за онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени до ГЕРБ фирми. Една част от тях бяха показани в детайли на една наша пресконференция миналата година, как са се движили около 65 млн., които са отпуснати на една фирма, стигнали са до кухи фирми, оттам - до лица, които са ги транспортирали до други лица и са се използвали не по предназначение. Не за да се строи АМ "Хемус", една кръпка не е направена по асфалта. Но същевременно са купени скъпи имоти в София и е започнало изграждане на вилни селища недалече оттук", каза Рашков.

От Софийската градска прокуратура са решили да се самосезират и да поискат от Рашков да "даде сведения пред наблюдаващия прокурор относно това какво му е известно и с какви документи разполага по този случай".

От СГП твърдят, че доказателства по твърденията на Рашков за скъпите имоти не са докладвани от ГДБОП по делото "Хемус" и по проверката, която тече за договарянето и изграждането на трите последни лота на магистралата.

  • "Обстоятелства относно движението на паричните средства са от първостепенно значение както за българското общество, така и за установяването на обективната истина по всички елементи от случая „Хемус“. Ето защо доц. д-р Бойко Рашков би могъл да спомогне за разкриването на тези факти пред компетентните органи на прокуратурата по случай, който е в интерес на българските граждани", се казва в писмото на прокуратурата.

Обвинението използва медийната си публикация и за да влезе в задочен спор с Рашков за това, че изявленията му в Нова ТВ "са лишени от конкретика, която да позволи на прокуратурата да извърши проверка на твърдените от него факти" и че сами по себе си "не могат по закон да бъдат ползвани като доказателства в евентуален бъдещ процес", без да бъдат превърнати в доказателства.

До момента има 9 обвиняеми за длъжностно присвояване и изпиране на пари по делото "Хемус", но разследването още не е стигнало до финал.

Процесът "ГЕРБ срещу Бойко Рашков" е днес


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Макрон ще "продължи да говори" с Русия въпреки критиките

Макрон е един от малкото западни лидери, които все още си говорят с Москва.

10:20 - 28.01.2023

Протести в САЩ след нов случай на брутално полицейско насилие

В смущаващо видео се вижда как полицаи удрят 29-годишния афроамериканец Тайър Никълс, който впоследствие умира от раните си

09:06 - 28.01.2023

"Януари" на Андрей Паунов - между черното и бялото, известното и неизвестното

Самуел Финци го описва като месецът на замръзнало положение от 30 г.

07:57 - 28.01.2023

Млада жена от Варна е убита и захвърлена в стара септична яма от приятеля си

Полицията във Варна разкри тежко престъпление, докато НС умуваше над Закона за защита от домашно насилие

18:36 - 27.01.2023

ДБ и ПП поведоха битка срещу пренаписания Изборен кодекс в КС

71 депутати атакуваха обезсмислянето на машинния вот

18:12 - 27.01.2023

Nexo отрече да дължи пари на НАП и уличи министъра на финансите в манипулация

Компанията вече е платила дължимото ДДС и е с чисто досие в НАП към днешна дата

17:32 - 27.01.2023

Радев към 48 НС: Има една седмица, можете и трябва да гласувате реформата за главния прокурор

"Нямам нужда от посредници", обяви той по повод референдума на Слави Трифонов

17:18 - 27.01.2023

Казусът с разменените бебета отива в съда

"Шейново" отказа да плати обезщетение от по 300 000 лв. на засегнатите семейства

17:09 - 27.01.2023