Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Абсурдни сцени са се разиграли в залата на Софийския апелативен съд по делото за европейската заповед за арест на Николай Николов - Паскал.

Мъжът трябваше да бъде обявен за издирване в цяла Европа три месеца след избухването на скандала в Агенция "Митници", заради който беше арестувана ръководителката на службата.

Вместо да защити позицията на прокуратурата обаче, обвинителят Емил Петров е предложил на съда да уважи жалбата на защитата на Паскал.

Доскоро Емил Петров беше зам.-ръководител на Софийската апелативна прокуратура. Той е по-известен с това, че е брат на изчезналия бивш следовател Петьо Петров - Еврото, който беше осветен като ръководител на група за търговия с влияние в Спецпрокуратурата и съда.

Според "24 часа" прокурор Петров е обявил, че споделя "много от доводите на защитата, включително за допуснати процесуални нарушения" от собствените му колеги.

"На мен не може да ми стане ясно какви са доказателствата и защо на това лице трябва да му бъде издадена европейска заповед за арест. Как се извежда изводът, че той ще се укрие? На 4 април е обвинен, на 5-и вече го търсят в чужбина. Как се направи изводът, че това лице не е в България", е цитиран да казва Петров.

Според него няма как Паскал да е планирал да бяга, защото за последно напуснал България на 15 март, или три седмици преди арестите в Агенция "Митници".

Защитата на Паскал твърди още, че той се лекува в държава извън Европа. Досега прокуратурата твърдеше, че няма доказателства той изобщо да провежда лечение. Но според Петров - нямало как това да се знае, защото "не са направени такива доказателствени искания".

Позицията му е изненадала съдията по делото Галя Георгиева, което е попитала "Извинете, колега, Вие прокуратурата ли представлявате?".

Самата Георгиева е работила в закрития вече Апелативен Спецсъд, а името ѝ беше замесено в друг скандал с корупционни съмнения около делото срещу Веселин Денков и сигналите му за изнудване от групата на Мартин Божанов-Нотариуса през 2020-2021.

Съдебният състав е обсъждал какво да предприеме след действията на прокуратурата в продължение на 3 часа, съобщава "24 часа".

В крайна сметка решението е било европейската заповед за арест да остане в сила. Отново според репортажа на медията - съдия Галя Георгиева дори е обявила, че не приема за законосъобразно това, което апелативният прокурор е пледирал по време на заседанието.

Николай Николов беше обвинен за съучастие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи, както и за длъжностни престъпления. Оказа се, че той е известен на службите още от 90-те години, но никога досега не е осъждан.

Паскал не беше арестуван по време на операцията, при която бяха задържани Петя Банкова, Марин и Стефан Димитрови. Въпреки информацията, че той живее в Гърция, едва сега се задейства процедурата по издаването на заповедта за арест.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024