"Героиня" от филма за Нотариуса прикани прокуратурата да разследва АКФ и се оплака от комисията в НС Снимка: © Булевард България

Съдия Галя Георгиева, която беше уличена в неправомерно удължаване на мярката за неотклонение на Веселин Денков (изнудван от Мартин Божанов-Нотариуса), обвини Народното събрание в натиск срещу съдебната власт, а Антикорупционния фонд, който разкри схемите за търговия с влияние в Спецсъда - в изземване на правомощия на прокуратурата.

Георгиева беше съдия в Апелативния спецсъд, преди той да бъде разпуснат през 2022 г. като част от реформата.

Сега тя продължава да работи като магистрат в Апелативния съд в София.

"Нито познавам кой е Нотариуса, нито познавам героите в този филм на Антикорупционния фонд. Спорно е виждането за поведението на Ивайла Бакалова в този филм, но това е преценка на прокуратурата, не моя", обяви Галя Георгиева по повод факта, че Бакалова беше записала разговорите си с Мартин Божанов и Емил Писков, които я изнудваха да плаща, за да може съпругът ѝ да излезе на свобода.

Георгиева директно обяви и че, ако се "намери един смел прокурор", който да разследва самия Антикорупционен фонд, "може да има и друго развитие".

"В управлението на АКФ участват чужденци - има името на един генерал, който не е български генерал. И аз питам, това не засяга ли нашата национална сигурност? След като може чужденци да се занимават с контрол над съдебната система? Кажете на прокурорите да се замислят и ако се намери някой смел прокурор да разгледа тези документи, може да има и друго развитие", каза тя.

Георгиева нарече комисията "Нотариуса" - "един мегдан, на който може да се организира Майдан срещу съдии и прокурори".

"Колеги прокурори, не бъдете страхливи, действайте като адвокати на тази държава и защитавайте вашите права, иначе ще изгубим независимостта на съдебната система", каза тя.

Интересното е, че тя се яви на изслушване пред Висшия прокурорски съвет на 6 март, а не в Съдебния съвет, който се занимава с кадровите решения и проблемите в работата при съдиите.

Направи впечатление и че нито веднъж в едночасовото изслушване на Георгиева не се спомена името на Петьо Петров - Еврото и данните за групировката "Осемте джуджета", която също беше осветена от АКФ.

Георгиева обяви, че очаква да бъде поканена и на Съдийския съвет, и в комисията в парламента, за да даде обяснения и да защити името си.

"На 29 февруари беше дадена трибуна на един подсъдим, съпругата и адвоката му", обяви Георгиева пред ВПС с препратка към последното заседание на Комисията "Нотариуса" в Народното събрание. "Питам, допустимо ли е Народното събрание да създава нарочна комисия? Това проблем ли е на законодателната власт? Може ли тези висящи дела да се коментират от подсъдимия, Ивайла Бакалова и адвоката му Ина Лулчева в Народното събрание?".

Тя не отрече, че няколко пъти се е произнасяла по мерки за неотклонение на Веселин Денков по дело за лихварство - само в последния от тях разреши пускането му под домашен арест - а докато той е лежал в ареста 9 месеца, с него не е проведен нито един разпит.

Георгиева решава да смекчи мярката на Денков едва в деня, в който Антикорупционният фонд публикува разследването си срещу групата за изнудване на Мартин Божанов - Нотариуса през 2021.

Тя обяви за "клевета" намеците за това, че има връзка с групата на Нотариуса.

"Аз на тази комисия ѝ нямам доверие. Защото се хвърля кал върху магистрати, които са работили в Специализирания съд", каза тя.

Галя Георгиева се оплака и от "обидно" отношение на Яне Янев, който беше записан в разследването на Антикорупционния фонд да твърди, че тя е "негов човек" във Висшия съдебен съвет, както и че съдийката "не ходи и до тоалетната, без да пита Цацаров".

Три години след излизането наяве на тези данни, Георгиева обяви, че уважавала Цацаров и го смята за "изключително интелигентен мъж", но не можела да допусне подобни обидни разсъждения от "политици".

Тя обяви, че получавала заплахи от адвокати в зала за това, че "повече няма да си намери поприще" (не стана ясно кога се е случвало това).

"От известно време ние работим под натиск и този натиск според мен е чисто политически", каза тя и призова Прокурорският съвет и Съдийският съвет "да застанат зад съда и прокуратурата и да покажат, че има разделение на властите, че не може власт власт да убива".

Вместо да разпитат Георгиева за това защо Спецправосъдието не реагира още през 2021 г. на сигналите за тежки корупционни схеми около Нотариуса и Пепи Еврото, членовете на Прокурорския съвет я приканиха да разкаже дали някога е ставала обект на заплахи от подсъдими - в тон с нейния наратив.

Съдията с готовност разказа как през 2003 г. животът ѝ е бил заплашен от поръчител на убийство след нейно произнасяне по делото и се е наложило да ходи с полицейска охрана 9 месеца. Разследването за тази заплаха било прекратено от местната прокуратура без резултат.

"Ако тогава нямах подкрепата на ръководството на Пловдивския окръжен съд в лицето на Сотир Цацаров, чисто емоционално сигурно щях да се срина", обяви тя.

Преди това обяви, че друг осъден човек от Спецсъда Емил Милев завеждал множество дела срещу нея и други магистрати.

На финала един от членовете от Прокурорския съвет Георги Кузманов я поздрави за явяването, като направи многозначително изявление:

"Странно е, че изпълнителната власт не може да командва прокуратурата. Мечтата на няколко министър-председатели е да имат собствен главен прокурор, който да управляват, и когато това не се случва, този главен прокурор започва да бъде обругаван. Убеден съм, че ако успеят да яхнат прокуратурата, следващият обект на атака ще е съдът", каза той.

Същият Георги Кузманов беше сред хората, които през лятото на 2023 г. гласуваха за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор и обяви за "грешка" избора му от ВСС.

"Във времето той промени своя начин на работа, своите действия и за мен лично, като представител на прокурорите, беше най-обидно тогава, когато той употреби прокурорите за свои лични цели след взрива около своя личен автомобил и ги остави да бъдат в заблуда, че неговото семейство е било в автомобила му по време на взрива",казваше тогава Кузманов, повтаряйки позицията на Борислав Сарафов при формалното му разграничаване от Гешев.

"Веско е тук, значи съдебната система работи": Размислите на Росица Кирова от ГЕРБ върху правосъдието


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024