Прокурорска акция в сградата на Президентството, съветник и секретар са задържани Снимка: © Булевард България
  • Прокуратурата извършва обиски в сградата на Президентството, претърсват се кабинетите на секретар и съветник на държавния глава Румен Радев;
  • Акцията е по две отделни разследвания: за търговия с влияние (по което се проверява секретаря Пламен Узунов), и за нерегламентирано изнасяне на класифицирана информация от Държавна агенция "Разузнаване";
  • ДАНС обяви, че е отнела достъпа до информация с гриф "Строго секретно" на лице с инициали И.М. от президентската администрация - името съвпада с това на бившия военен пилот Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на Румен Радев.
  • Пламен Узунов и Илия Милушев са задържани.

Прокурори и екипи на Бюрото за защита към държавното обвинение са започнали акция в сградата на Президентството.

На място са изпратени полицейски автомобили и бусове на прокуратурата.

"Доколкото съм запознат се провеждат действия по претърсвания и изземвания в два кабинета в сградата на президентската институция", казва главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Габрово, където се намира по повод друга акция срещу битовата престъпност.

В последните няколко седмици прокуратурата се занимава с проверка по съмнения за търговия с влияние между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря по правните въпроси на президента Пламен Узунов. В дома на Узунов беше проведен обиск, но до момента не е повдигнато обвинение на нито един от разпитваните лица по случая.

От думите на главния прокурор Гешев става ясно, че проверката в Президентството се води по две досъдебни производства - на Специализираната прокуратура и на Военно-окръжната прокуратура. Първият казус е свързан с Пламен Узунов, докато при второто дело има данни за изтичане на класифицирана информация и по него се води разследване срещу съветника на президента Илия Милушев (отбрана и сигурност).

Узунов и Милушев са задържани в четвъртък, паралелно с поредния арест на Пламен Бобоков. От прокуратурата съобщават, че е задържан и бивш служител на Държавна агенция "Разузнаване" с инициали М.К.

"По едно от делата на Военно-окръжната прокуратура съветник на президента предоставя доброволно материали с гриф по Закона за защита на класифицираната информация. Твърди, че си ги е намерил в касата. Логично е разследващите да видят какво още има в тази каса. Едва ли може да се разчита на добрата воля на това лице, след като няколко пъти е разпитвано и на 3-4 път предоставя материали, които са нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване", каза Иван Гешев.

Той нарече искането за провеждане на обиски и изземвания от военни прокурори "съвсем логично".

Президентът Румен Радев пристигна в сградата на институцията малко след 11:30 ч., съобщава "24 часа". По това може да се прецени, че проверките на прокурорите са започнали в негово отсъствие.

Около час след началото на акцията в Президентството, от ДАНС обявиха, че е отказан достъп до класифицирана информация "Строго секертно" на лица с инициали И.М. и П.У.

"Лицата са висши служители в Администрацията на Президента на Република България. В хода на осъществяване на законово регламентираните функции на ДАНС, за същите лица са придобити данни за ненандеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация", се казва в информацията.

Инициалите И.М. съвпадат с името на Илия Милушев, съветник на президента по сигурност и отбрана от 2017 г. досега, бивш военен пилот и бивш началник на отдел „Интеграция и оперативна съвместимост“ в управление „Планиране и развитие на ВВС“ в Щаба на ВВС. До момента няма официална информация дали той е проверяван от прокуратурата.

В съобщението на ДАНС става ясно, че И. М. е имал разрешение за достъп до строго секретна информация, което е отнето с решението от 9 юли. П.У. е получил отказ за достъп до класифицирана информация.

Единственият коментар от Президентството по случая беше следният:

"Днес в 9.00 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция. Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата".


Прочетете още:

Бюро за защита: Защо НСО спря да охранява Иван Гешев?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024