Дезинформация и популизъм. Говори "Величие" след изборите Снимка: © Скрийншот, NOVA

Твърдение, че "икономиката ни е във фалит", което не почива на никакви данни, отказ от коалиция с "когото и да е било", "за оставане в ЕС и НАТО, но "неутралитет" по линия на Украйна - така накратко могат да се обобщят бъдещите планове за 50-ото Народно събрание на партия "Величие". Ако се вярва на казаното в първото телевизионно участие на лидерите ѝ след изборната нощ.

При 64,06% обработени протоколи политическата формация има почти консистентно представяне над 4% в цялата страна, с изключение на Северозапада и някои от по-силните области на ДПС. Това ѝ отрежда място в новия парламент.

Рано в понеделник сутрин лицата на "Величие" - основателят на т.нар. "Исторически парк" Ивелин Михайлов и бившия служител на НСО Николай Марков, използваха трибуната на NOVA телевизия, за да посеят дезинформация и популистки лозунги.

На журналистически въпрос къде се позиционират на политическата сцена, Михайлов отговори, че "те са близо до хората, които искат да си свършат работата".

„В страната има много хора, които заявяват позиции, но вършат малко работа. Искаме да спрем с формирането на нови политики и създаването на нови закони и да следим за спазването на старите”, коментира той.

По думите му България има „перфектно законодателство, което уточнява по какъв начин трябва да се спазват редът и законността в страната”.

„Но то не се спазва. Затова, каквото и да променяме, ако същите процеси продължават – ние няма да имаме грам напредък. Ние знаем конкретните проблеми и искаме НС, като орган, който трябва да контролира изпълнителната власт, да установи защо се случва това нещо. Имаме конкретни идеи и предложения. Основната ни функция е да работим за България. До момента не сме видели някой да прави това”, заяви Михайлов.

Той подчерта, че "Величие" няма да подкрепи "кабинет на когото и да е било, а само определени закони".

"Ние сме за оставане в НАТО и ЕС. По линия на Украйна имаме една теза и тя е неутралитет. Ако Костадин Костадинов е да помагаме на Русия, ние сме на различна позиция. Не сме и на позиция да помагаме на Украйна. Ще обясним защо - ние нямаме такава възможност", гласеше отговорът на Михайлов на въпрос дали се позиционира до "Възраждане" като проруска формация.

Неговият съратник, който се представя като полк. Марков, пък изтъкна като първи приоритет "връщането на парламентарната република на дневен ред", без да се разбира какво конкретно има предвид.

„Ние сме парламентарна република. А България не се управлява от парламента. Тоест първо трябва да върнем парламентарната република на дневен ред. Второ – да осветим процесите и философията, чрез които се взимат управленските решения. Откъде се взимат тези решения, кой ги взима и какви са резултатите от тях”, коментира той въпроса каква е амбицията на партията му в НС.

Михайлов и Марков използваха ефира на една от най-гледаните национални телевизия, за да изрекат откровена неистина - "България е фалирала тотално, а данните, че икономиката ни върви нагоре, са манипулирани". Втората част не стана ясно откъде идва.

Според официални данни на Националния статистически статут (НСИ) към 03.04.2024 г. през четвъртото тримесечие на 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 1.6% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 година.

През януари 2024 г. общият показател на доверие на потребителите нараства с 6.7 процентни пункта спрямо октомври 2023 година.

Михайлов отрече журналистическите разследвания на "Капитал" и за създадена паравоенна организация на територията на община "Ветрино", въпреки наличните доказателства за това.

"Това 100 процента не е вярно. Това е едно от внушенията в България, които убиват частния бизнес. Когато има някакви интереси, които нарушават интересите на олигархията, това, което правят, е да създават такива внушения".

Ивелин Михайлов е идеолог на "Историческия парк" - атракцион, построен край село Неофит Рилски, община Ветрино. Преди да се захване с "патриотизъм", то е бил застрахователен брокер и организатор на платени семинари за "финансова независимост".

Марков беше уволнен от НСО преди много години след скандал с президента Георги Първанов. Той стана популярен с твърденията си, че "охранителите събират нерегламентирано информация за политиците, които охраняват". По-късно стана преподавател в Департамента по Национална и международна сигурност на Нов български университет.

През 2019 г. "Капитал" публикува свое разследване за това как компанията на Михайлов опитва да привлече инвеститори за "Историческия парк" чрез продажба на "акции" без разрешението на Комисията за финансов надзор.

КФН направи проверка, като обяви, че "има вероятност на лицата, придобили от акциите на дружеството, да се предоставя заблуждаваща информация, че заплатената от тях стойност за акциите постъпва в дружеството за реализация на самия проект „Исторически парк“, а не по сметка на акционерите – прехвърлители".

Според отчетените финансови данни на "Исторически парк" за 2022 г., дружеството е на счетоводна загуба от 1,45 млн. лв.

Пред NOVA днес Махайлов заяви, че дружеството се финансира с "търговска дейност - със строителство на сгради, строителство на къщи, които се продават".

На въпрос като какъв бизнесмен се определя, той отговори "комплексен" и даде пример с живота на Хенри Форд.


Нова партия се устреми към русофилския вот, начело с Ивелин Михайлов и Николай Марков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Десните популисти изпреварват партията на британския премиер Сунак в проучване преди вота

Управляващата партия на премиера Сунак е едва трета в прогнозните резултати за вота

12:27 - 14.06.2024
Важно днес

Слави Трифонов и кандидати на ГЕРБ и ДПС се отказаха от парламента

Шест кандидати, избрани за депутати, се отказват от мястото си в следващия парламент

11:23 - 14.06.2024
Важно днес

Ремонт на тротоар в Костинброд предизвика взрив в къща

78-годишна жена е с изгаряния след инцидента

10:55 - 14.06.2024
Кино и сериали

"House of the Dragon" е подновен за трети сезон още преди премиерата на втори

HBO работи и по нов спин-оф сериал от света на "Игра на тронове".

10:23 - 14.06.2024
Бизнес

Акционерите в Tesla одобриха рекорден бонус за Мъск, той заяви, че ги "обича"

Рекордният пакет е на стойност от около 48 млрд. долара

09:30 - 14.06.2024
Бизнес

Как политиката влияе на избора какво купуваме

Брандовете, които мълчат по важни теми, губят потребители също като тези, които заемат страна

09:10 - 14.06.2024
Важно днес

Силни бури и градушки нанесоха сериозни щети, опасното време продължава

Обявени са жълт и оранжев код в Централна и Източна България

08:04 - 14.06.2024
Важно днес

Терзиев: Единствената "катастрофа" в управлението на София са старите практики

Кметът на София представи 13 аргумента, за да обори твърденията на Борисов за лошото управление на София

20:21 - 13.06.2024