Проф. Денков лично убеди ромско семейство да върне децата си на училище Снимка: © МОН

След като през последната година механизмът на МОН по издирване на отпаднали от образованието ученици и връщането им в клас претърпя спад в ефективността, сега в него се включи самият служебен министър Николай Денков.

На 7 октомври той стана част от един от екипите и посети 4. ОУ „Г. С. Раковски“ в Берковица. Там се обучават 198 ученици, всички от ромски произход. 15 от тях са се върнали към училищните занятия през настоящата година благодарение на групите по междуинституционалния механизъм за обхват.

Денков отиде в дома на семейство с три деца, които трябва да са в 4., 6. и 7. клас, но не ходят на училище. На кадри, публикувани от МОН, се вижда как министърът разговаря с две от тях и с баща им, за да им разясни ползите от училището и грамотността.

„Разбирам, че искате най-доброто за децата си, но Ви моля да разберете, че без да завършат училище, много врати ще останат затворени за тях. Те са умни и будни, бъдещето им е в класната стая“, е казал Денков на бащата на трите деца, цитиран от сайта на МОН. Срещата е завършила с обещание Стефан и Виолета да тръгнат на училище от понеделник.

„Бабата и бащата в това семейство са неграмотни и това оказва влияние върху решенията, които те взимат за децата. Лошият цикъл, при който необразованите родители не разбират колко е важно образованието, трябва да бъде счупен“, каза проф. Денков.

Мненията в социалните мрежи за акцията на Денков са противоречиви - едни определят хода му като пиар, но голяма част от хората подкрепят действията му.

Николай Денков е член-кореспондент на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и доктор на науките по физикохимия. Член е на експертна група "Физически науки" към Европейската космическа агенция. Според класация на университета в Станфорд от 2021 г. чл.-кор. проф. д.х.н. Денков е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света. Публикувал е над 175 научни статии, две от които в престижното списание Nature, една в Nature Communications, и 17 обзора. Има и 12 патента.

За три седмици от началото на учебната година екипите за обхват в образователната система в цялата страна са посетили 9250 семейства, чиито деца не посещават училище. От 16 септември насам 1222 групи от учители, психолози, социални и здравни работници, медиатори, полицаи и служители на други институции търсят незаписани или отпаднали ученици по домовете им, провеждат срещи с родители и се опитват да накарат децата да влязат в клас.

Целта на екипите по обхват е да доведат или задържат в училище над 46 000 деца.

Към началото на октомври 94,13% от децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст в страната са записани в детска градина или училище. Най-много са в Габрово (98,12%) и Благоевград (97,99%), а най-малко - в Кърджали (88,67%) и Шумен (84,67%).

В повечето си интервюта Николай Денков изтъква важността на проблема и иска намаляване на процентите на отпаднали от системата ученици. Затова той реши екипите на МОН тази година да тръгнат по домовете месец по-рано - още от септември.

Акцията на държавата по търсене на отпаднали деца и убеждаването на родителите им да ги върнат в класните стаи започна преди няколко години, но през 2020 претърпя спад в ефикасността заради пандемията. През 2019/2020 бяха обходени над 11 хиляди адреса, а от септември 2020 до юни 2021 цифрата показваше малко над 3500.

"Вследствие на пандемията през 2020/21 г. работата на екипите по обхват беше нарушена. Това доведе до по-малко върнати в клас ученици - 9630, спрямо 11 110 за учебната 2019/20 г. В същото време се увеличава броят на децата, които в края на миналата година са били идентифицирани в риск от отпадане - 20 521", заявиха от министерството през септември.

Тогава Денков възложи на екипите да правят „интегрирана оценка на потребностите на децата с цел да предлагат по-адекватни мерки спрямо конкретните случаи“. С новата оценка се проследяват всички фактори в живота и социалната среда на децата и учениците, както и евентуалните рискове от социална изолация или отпадане от образователната система.

Екипите на МОН помагат за адресна регистрация, записване на родителите в бюро по труда, социално или друг вид подпомагане спрямо нуждите на семейството.

Обходите ще продължат до края на октомври. Досега те са действали и през ноември. Очаква се да бъдат посетени общо над 20 500 деца.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред вот на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023

Брус Уилис на 68. Съпругата му споделя за скръбта си от диагнозата на актьора

Той страда от бързоразвиваща се форма на деменция

13:05 - 20.03.2023