Проф. Денков лично убеди ромско семейство да върне децата си на училище Снимка: © МОН

След като през последната година механизмът на МОН по издирване на отпаднали от образованието ученици и връщането им в клас претърпя спад в ефективността, сега в него се включи самият служебен министър Николай Денков.

На 7 октомври той стана част от един от екипите и посети 4. ОУ „Г. С. Раковски“ в Берковица. Там се обучават 198 ученици, всички от ромски произход. 15 от тях са се върнали към училищните занятия през настоящата година благодарение на групите по междуинституционалния механизъм за обхват.

Денков отиде в дома на семейство с три деца, които трябва да са в 4., 6. и 7. клас, но не ходят на училище. На кадри, публикувани от МОН, се вижда как министърът разговаря с две от тях и с баща им, за да им разясни ползите от училището и грамотността.

„Разбирам, че искате най-доброто за децата си, но Ви моля да разберете, че без да завършат училище, много врати ще останат затворени за тях. Те са умни и будни, бъдещето им е в класната стая“, е казал Денков на бащата на трите деца, цитиран от сайта на МОН. Срещата е завършила с обещание Стефан и Виолета да тръгнат на училище от понеделник.

„Бабата и бащата в това семейство са неграмотни и това оказва влияние върху решенията, които те взимат за децата. Лошият цикъл, при който необразованите родители не разбират колко е важно образованието, трябва да бъде счупен“, каза проф. Денков.

Мненията в социалните мрежи за акцията на Денков са противоречиви - едни определят хода му като пиар, но голяма част от хората подкрепят действията му.

Николай Денков е член-кореспондент на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и доктор на науките по физикохимия. Член е на експертна група "Физически науки" към Европейската космическа агенция. Според класация на университета в Станфорд от 2021 г. чл.-кор. проф. д.х.н. Денков е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света. Публикувал е над 175 научни статии, две от които в престижното списание Nature, една в Nature Communications, и 17 обзора. Има и 12 патента.

За три седмици от началото на учебната година екипите за обхват в образователната система в цялата страна са посетили 9250 семейства, чиито деца не посещават училище. От 16 септември насам 1222 групи от учители, психолози, социални и здравни работници, медиатори, полицаи и служители на други институции търсят незаписани или отпаднали ученици по домовете им, провеждат срещи с родители и се опитват да накарат децата да влязат в клас.

Целта на екипите по обхват е да доведат или задържат в училище над 46 000 деца.

Към началото на октомври 94,13% от децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст в страната са записани в детска градина или училище. Най-много са в Габрово (98,12%) и Благоевград (97,99%), а най-малко - в Кърджали (88,67%) и Шумен (84,67%).

В повечето си интервюта Николай Денков изтъква важността на проблема и иска намаляване на процентите на отпаднали от системата ученици. Затова той реши екипите на МОН тази година да тръгнат по домовете месец по-рано - още от септември.

Акцията на държавата по търсене на отпаднали деца и убеждаването на родителите им да ги върнат в класните стаи започна преди няколко години, но през 2020 претърпя спад в ефикасността заради пандемията. През 2019/2020 бяха обходени над 11 хиляди адреса, а от септември 2020 до юни 2021 цифрата показваше малко над 3500.

"Вследствие на пандемията през 2020/21 г. работата на екипите по обхват беше нарушена. Това доведе до по-малко върнати в клас ученици - 9630, спрямо 11 110 за учебната 2019/20 г. В същото време се увеличава броят на децата, които в края на миналата година са били идентифицирани в риск от отпадане - 20 521", заявиха от министерството през септември.

Тогава Денков възложи на екипите да правят „интегрирана оценка на потребностите на децата с цел да предлагат по-адекватни мерки спрямо конкретните случаи“. С новата оценка се проследяват всички фактори в живота и социалната среда на децата и учениците, както и евентуалните рискове от социална изолация или отпадане от образователната система.

Екипите на МОН помагат за адресна регистрация, записване на родителите в бюро по труда, социално или друг вид подпомагане спрямо нуждите на семейството.

Обходите ще продължат до края на октомври. Досега те са действали и през ноември. Очаква се да бъдат посетени общо над 20 500 деца.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024