Снимка: © МОН

След като през последната година механизмът на МОН по издирване на отпаднали от образованието ученици и връщането им в клас претърпя спад в ефективността, сега в него се включи самият служебен министър Николай Денков.

На 7 октомври той стана част от един от екипите и посети 4. ОУ „Г. С. Раковски“ в Берковица. Там се обучават 198 ученици, всички от ромски произход. 15 от тях са се върнали към училищните занятия през настоящата година благодарение на групите по междуинституционалния механизъм за обхват.

Денков отиде в дома на семейство с три деца, които трябва да са в 4., 6. и 7. клас, но не ходят на училище. На кадри, публикувани от МОН, се вижда как министърът разговаря с две от тях и с баща им, за да им разясни ползите от училището и грамотността.

„Разбирам, че искате най-доброто за децата си, но Ви моля да разберете, че без да завършат училище, много врати ще останат затворени за тях. Те са умни и будни, бъдещето им е в класната стая“, е казал Денков на бащата на трите деца, цитиран от сайта на МОН. Срещата е завършила с обещание Стефан и Виолета да тръгнат на училище от понеделник.

„Бабата и бащата в това семейство са неграмотни и това оказва влияние върху решенията, които те взимат за децата. Лошият цикъл, при който необразованите родители не разбират колко е важно образованието, трябва да бъде счупен“, каза проф. Денков.

Мненията в социалните мрежи за акцията на Денков са противоречиви - едни определят хода му като пиар, но голяма част от хората подкрепят действията му.

Николай Денков е член-кореспондент на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и доктор на науките по физикохимия. Член е на експертна група "Физически науки" към Европейската космическа агенция. Според класация на университета в Станфорд от 2021 г. чл.-кор. проф. д.х.н. Денков е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света. Публикувал е над 175 научни статии, две от които в престижното списание Nature, една в Nature Communications, и 17 обзора. Има и 12 патента.

За три седмици от началото на учебната година екипите за обхват в образователната система в цялата страна са посетили 9250 семейства, чиито деца не посещават училище. От 16 септември насам 1222 групи от учители, психолози, социални и здравни работници, медиатори, полицаи и служители на други институции търсят незаписани или отпаднали ученици по домовете им, провеждат срещи с родители и се опитват да накарат децата да влязат в клас.

Целта на екипите по обхват е да доведат или задържат в училище над 46 000 деца.

Към началото на октомври 94,13% от децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст в страната са записани в детска градина или училище. Най-много са в Габрово (98,12%) и Благоевград (97,99%), а най-малко - в Кърджали (88,67%) и Шумен (84,67%).

В повечето си интервюта Николай Денков изтъква важността на проблема и иска намаляване на процентите на отпаднали от системата ученици. Затова той реши екипите на МОН тази година да тръгнат по домовете месец по-рано - още от септември.

Акцията на държавата по търсене на отпаднали деца и убеждаването на родителите им да ги върнат в класните стаи започна преди няколко години, но през 2020 претърпя спад в ефикасността заради пандемията. През 2019/2020 бяха обходени над 11 хиляди адреса, а от септември 2020 до юни 2021 цифрата показваше малко над 3500.

"Вследствие на пандемията през 2020/21 г. работата на екипите по обхват беше нарушена. Това доведе до по-малко върнати в клас ученици - 9630, спрямо 11 110 за учебната 2019/20 г. В същото време се увеличава броят на децата, които в края на миналата година са били идентифицирани в риск от отпадане - 20 521", заявиха от министерството през септември.

Тогава Денков възложи на екипите да правят „интегрирана оценка на потребностите на децата с цел да предлагат по-адекватни мерки спрямо конкретните случаи“. С новата оценка се проследяват всички фактори в живота и социалната среда на децата и учениците, както и евентуалните рискове от социална изолация или отпадане от образователната система.

Екипите на МОН помагат за адресна регистрация, записване на родителите в бюро по труда, социално или друг вид подпомагане спрямо нуждите на семейството.

Обходите ще продължат до края на октомври. Досега те са действали и през ноември. Очаква се да бъдат посетени общо над 20 500 деца.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи

"Продай на Remix" - услугата, която дава втори живот на дрехите ви

"Най-зелените компании в България“ отличи Remix за изключителни постижения в областта на устойчивата мода