"Отстранете диктатора": Рядък политически протест в Китай вдъхнови хора по целия свят Снимка: © Getty Images

Китайската комунистическа партия провежда своя ключов партиен конгрес. Както повелява политическата традиция за срещата, властите засилват сигурността в столицата, затварят пътища и увеличават полицейското присъствие, за да гарантират, че всичко ще мине гладко. Те обаче едва ли са очаквали, че един бял плакат с червени букви ще предизвика толкова голямо внимание.

В комунистическата страна протестите са рядко явление. Затова, когато миналата седмица мъж разпъна плакат върху един от мостовете в Пекин, всички останаха изненадани от проявата. Причината за тази реакция са острите политическите критики и призиви, които бяха изписани върху плаката, които наричат китайския лидер Си Дзинпин "диктатор".

"Искаме да ядем, а не да правим тестове за коронавируси. Реформи, а не Културна революция. Искаме свобода, а не локдауни. Избори, а не владетели. Искаме достойнство, а не лъжи. Да бъдем граждани, а не поробени хора", гласят червените ръкописни знаци върху бялото платно, което беше окачено на моста Ситун в северозападния район Хайдиан.

Политическото послание на мъжа не се изчерпва с това, като призовава да се "отстрани диктатора и национален предател Си Дзинпин". Хората, минаващи в близост до моста, се спирали, за да прочетат плаката и да погледнат нагоре, където вниманието им е било приковано и от облак от черен дим, запален от мъжа.

Извършителят на акцията беше бързо задържан, а китайските власти наложиха тежка цензура в страната върху онлайн разпространението на снимки от демонстрацията. Те обаче останаха безсилни пред международните реакции, които похвалиха рядката проява на политическо несъгласие в Китай.

Оттогава насам подобни плакати и послания започнаха да се появяват в няколко университетски кампуса в САЩ, Великобритания, Европа, Австралия и други страни. Един от ръчно написаните надписи в колежа "Колби" в американския щат Мейн застава зад действията на пекинеца. На него пише: "Ние, хората от Китай, искаме да разпространим това послание, което изразява нашето мнение, на места без цензура".

Много от тях преповтарят посланията, изложени миналата седмица на моста Ситун. На някои плакати са изобразени и послания срещу китайския лидер като "Той не е моят президент" и "Сбогом, ДжинПинг".

В социалните мрежи няколко китайски активисти призоваха последователите си да се вслушат в призива на протестиращия мъж и "да стачкуват" и да предприемат действия през седмицата, когато ще се състои Конгресът на Комунистическата партия.

Според акаунти в социалните мрежи подобни плакати са били забелязани в редица световни университети като Станфорд, Kings College в Лондон, Goldsmiths, както и учебни заведения в Хонконг.

Снимки, разпространени от активистки групи, показват, че подобни банери са се появили и в Китай, като някои от тях се позовават на продемократичните протести на Тянанмън през 1989 г.

Протестът от миналата седмица предизвика бърза репресия в интернет, като всички кадри, снимки и ключови думи като името на квартала "Хайдиан", както и "протестиращ в Пекин" и "мостът Ситун" бяха изтрити от китайските платформи за социални медии. Дори по-неясно свързани думи като "герой" и "мост" също показваха ограничени резултати.

В дните след протеста в Пекин беше засилена сигурността, като на мостовете в града бяха разположени допълнителни полицейски сили и персонал.

Самоличността на протестиращия все още остава неизвестна, но почитателите му го наричат "Човекът от моста" и името не е случайно. Това е препратка към друг мистериозен китайски гражданин - "Човекът от танка", който застава пред редица танкове по време на протестите на Тянанмън.

А на фона на всичко това, Китайската комунистическа партия все пак започна своя конгрес и не коментира по никакъв начин случилото се. До края на тази седмица се очаква президентът Си Дзинпин, който мистериозният протестиращ определя като "диктатор", да бъде избран за лидер на партията за трети мандат, с което да затвърди властта си.


Какво е конгресът на Китайската комунистическа партия и защо има значение

"Не сме роби, а граждани": как китайците изненадаха Си Дзинпин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024
Живот

Полицията ще разследва как Матю Пери се е сдобил с кетамина, довел до смъртта му

Половин година след смъртта на актьора от "Приятели" властите започват разследване

11:15 - 22.05.2024