"Отстранете диктатора": Рядък политически протест в Китай вдъхнови хора по целия свят Снимка: © Getty Images

Китайската комунистическа партия провежда своя ключов партиен конгрес. Както повелява политическата традиция за срещата, властите засилват сигурността в столицата, затварят пътища и увеличават полицейското присъствие, за да гарантират, че всичко ще мине гладко. Те обаче едва ли са очаквали, че един бял плакат с червени букви ще предизвика толкова голямо внимание.

В комунистическата страна протестите са рядко явление. Затова, когато миналата седмица мъж разпъна плакат върху един от мостовете в Пекин, всички останаха изненадани от проявата. Причината за тази реакция са острите политическите критики и призиви, които бяха изписани върху плаката, които наричат китайския лидер Си Дзинпин "диктатор".

"Искаме да ядем, а не да правим тестове за коронавируси. Реформи, а не Културна революция. Искаме свобода, а не локдауни. Избори, а не владетели. Искаме достойнство, а не лъжи. Да бъдем граждани, а не поробени хора", гласят червените ръкописни знаци върху бялото платно, което беше окачено на моста Ситун в северозападния район Хайдиан.

Политическото послание на мъжа не се изчерпва с това, като призовава да се "отстрани диктатора и национален предател Си Дзинпин". Хората, минаващи в близост до моста, се спирали, за да прочетат плаката и да погледнат нагоре, където вниманието им е било приковано и от облак от черен дим, запален от мъжа.

Извършителят на акцията беше бързо задържан, а китайските власти наложиха тежка цензура в страната върху онлайн разпространението на снимки от демонстрацията. Те обаче останаха безсилни пред международните реакции, които похвалиха рядката проява на политическо несъгласие в Китай.

Оттогава насам подобни плакати и послания започнаха да се появяват в няколко университетски кампуса в САЩ, Великобритания, Европа, Австралия и други страни. Един от ръчно написаните надписи в колежа "Колби" в американския щат Мейн застава зад действията на пекинеца. На него пише: "Ние, хората от Китай, искаме да разпространим това послание, което изразява нашето мнение, на места без цензура".

Много от тях преповтарят посланията, изложени миналата седмица на моста Ситун. На някои плакати са изобразени и послания срещу китайския лидер като "Той не е моят президент" и "Сбогом, ДжинПинг".

В социалните мрежи няколко китайски активисти призоваха последователите си да се вслушат в призива на протестиращия мъж и "да стачкуват" и да предприемат действия през седмицата, когато ще се състои Конгресът на Комунистическата партия.

Според акаунти в социалните мрежи подобни плакати са били забелязани в редица световни университети като Станфорд, Kings College в Лондон, Goldsmiths, както и учебни заведения в Хонконг.

Снимки, разпространени от активистки групи, показват, че подобни банери са се появили и в Китай, като някои от тях се позовават на продемократичните протести на Тянанмън през 1989 г.

Протестът от миналата седмица предизвика бърза репресия в интернет, като всички кадри, снимки и ключови думи като името на квартала "Хайдиан", както и "протестиращ в Пекин" и "мостът Ситун" бяха изтрити от китайските платформи за социални медии. Дори по-неясно свързани думи като "герой" и "мост" също показваха ограничени резултати.

В дните след протеста в Пекин беше засилена сигурността, като на мостовете в града бяха разположени допълнителни полицейски сили и персонал.

Самоличността на протестиращия все още остава неизвестна, но почитателите му го наричат "Човекът от моста" и името не е случайно. Това е препратка към друг мистериозен китайски гражданин - "Човекът от танка", който застава пред редица танкове по време на протестите на Тянанмън.

А на фона на всичко това, Китайската комунистическа партия все пак започна своя конгрес и не коментира по никакъв начин случилото се. До края на тази седмица се очаква президентът Си Дзинпин, който мистериозният протестиращ определя като "диктатор", да бъде избран за лидер на партията за трети мандат, с което да затвърди властта си.


Какво е конгресът на Китайската комунистическа партия и защо има значение

"Не сме роби, а граждани": как китайците изненадаха Си Дзинпин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия изгражда голяма военна база в окупирания Мариупол

Русия укрепва военното си присъствие в окупирания украински град Мариупол, показват сателитни снимки

18:37 - 03.12.2022

Сериалите и филмите, които ще гледаме през декември в HBO Max

Селекция от най-добрите заглавия, които ще бъдат достъпни в HBO Max през декември

17:45 - 03.12.2022

Кампанията "Генератори за Украйна" събра 393 хил. лв. в помощ на украинците

Най-малкото дарение е за 1 евро, а най-голямото за 30 хил. лева.

16:35 - 03.12.2022

"Досиетата Twitter": Мъск опита да разкрие случаи на цензура. Те се оказаха не толкова тайни

Мъск каза, че "обществото заслужава да знае какво наистина се е случило". То обаче знае отдавна

15:21 - 03.12.2022

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които да стабилизират страната

Лидерът на ГЕРБ публикува и снимки от срещите си с европейски лидери от срещата на ЕНП в Атина

14:50 - 03.12.2022

Реакциите след изолацията на България от Шенген: Най-голямата руска победа след избора на Радев за президент

Експерти и политолози коментират решението на Нидерландия да лиши България от членство в Шенген

13:21 - 03.12.2022

Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу

Кои са тези десет политически личности, заплетени в скандали за корупция? Жокер: Един от тях е Бойко Борисов.

12:42 - 03.12.2022

Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда

Творбата на Бански на жена с противогаз и пожарогасител е станала обект на посегателство

11:00 - 03.12.2022

Коледа пред Народния - 3D мапинг в розово и ансамбъл "Българе"

Тържеството започна със запалване на елхата от кмета Фандъкова

10:34 - 03.12.2022