Протест на миньори и енергетици блокира проход и пътища в цялата страна Снимка: © Screenshot

Недоволството на миньори и енергетици продължава и прерасна в протест и блокада на ключови пътища в различни части от страната.

В петък сутринта протестиращите блокираха Прохода на Републиката в района на Гурково, международния път Русе-Свиленград, както и изхода на Стара Загора" в посока "АМ Тракия". Демонстрантите от Бобов дол са блокирали главния път Е-79 край Дупница. Съобщава се за напрежение между шофьорите на пътя и протестиращите.

Те настояват правителството да не приема актуализираните териториални планове за справедлив преход, според които страната трябва да премине към декарбонизация в следващите няколко години. Те са част от Плана за възстановяване и устойчивост. Министерският съвет заседава днес извънредно по темата.

България е единствената страна в Европейския съюз, която все още не е внесла своите териториални планове, а срокът за това изтича тази седмица. Страната е пред риск да изгуби близо 1,4 млрд. евро, ако не спази условието.

Протестиращите миньори обаче искат срокът за обсъждане на плановете да бъде удължен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия. Не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024