Протест в Унгария доведе до сблъсъци между полиция и тийнейджъри Снимка: © Getty Images

Няколко хиляди души протестираха в Будапеща срещу планиран законопроект за образованието, който ще премахне статута на учителите като държавни служители.

Демонстрацията в сряда доведе до сблъсъци и унгарската полиция използва сълзотворен газ срещу участващи в протеста тийнейджъри.

Полицията съобщи, че решението за използване на сълзотворен газ е било взето заради отцепила се група участници, които разбили барикади около близката строителна площадка и замервали полицаите.

Многохилядният митинг е в резултат на недоволството около законодателство, което би увеличило значително натоварването върху учителите. Протестът беше поредният от поредицата демонстрации през последната година за по-добри условия на труд на учителите.

Близо 5000 учители вече заявиха, че ще се откажат от професията си, ако законът влезе в сила. Правителството на премиера Виктор Орбан обаче не се отказва от реформата.

През изминалата година учителите стачкуваха и за по-високи заплати на фона на инфлацията в страната, която е над 25%. Много от критиците на Орбан наричат предложения образователен закон "Закон за отмъщението" и смятат, че той е вид наказание за едногодишната съпротива на работещите в образователната сфера.

"Аз съм изцяло против този закон, който неслучайно наричат "закон за отмъщението". Той е в отговор на вълната от протести през изминалата година, които разкриха тежките проблеми на обществената образователна система”, заяви Каталин Торли, един от най-яростните критици на образователните политики на Орбан.

Правителството твърди, че новото законодателство има за цел да подобри качеството на образованието. Според предишен вариант на проекта поведението и комуникацията на учителите трябваше да се следи с технически средства - но управляващите обещаха да премахнат тази и няколко други противоречиви мерки.

Ако законът бъде приет в сегашния си вид, от 1 юни максималното дневно работно време на учителите ще се увеличи от 8 на 12 часа, седмичното работно време - от 40 на 48 часа, а броят на заместванията - от 30 на 80 часа годишно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024