Протест в Унгария доведе до сблъсъци между полиция и тийнейджъри Снимка: © Getty Images

Няколко хиляди души протестираха в Будапеща срещу планиран законопроект за образованието, който ще премахне статута на учителите като държавни служители.

Демонстрацията в сряда доведе до сблъсъци и унгарската полиция използва сълзотворен газ срещу участващи в протеста тийнейджъри.

Полицията съобщи, че решението за използване на сълзотворен газ е било взето заради отцепила се група участници, които разбили барикади около близката строителна площадка и замервали полицаите.

Многохилядният митинг е в резултат на недоволството около законодателство, което би увеличило значително натоварването върху учителите. Протестът беше поредният от поредицата демонстрации през последната година за по-добри условия на труд на учителите.

Близо 5000 учители вече заявиха, че ще се откажат от професията си, ако законът влезе в сила. Правителството на премиера Виктор Орбан обаче не се отказва от реформата.

През изминалата година учителите стачкуваха и за по-високи заплати на фона на инфлацията в страната, която е над 25%. Много от критиците на Орбан наричат предложения образователен закон "Закон за отмъщението" и смятат, че той е вид наказание за едногодишната съпротива на работещите в образователната сфера.

"Аз съм изцяло против този закон, който неслучайно наричат "закон за отмъщението". Той е в отговор на вълната от протести през изминалата година, които разкриха тежките проблеми на обществената образователна система”, заяви Каталин Торли, един от най-яростните критици на образователните политики на Орбан.

Правителството твърди, че новото законодателство има за цел да подобри качеството на образованието. Според предишен вариант на проекта поведението и комуникацията на учителите трябваше да се следи с технически средства - но управляващите обещаха да премахнат тази и няколко други противоречиви мерки.

Ако законът бъде приет в сегашния си вид, от 1 юни максималното дневно работно време на учителите ще се увеличи от 8 на 12 часа, седмичното работно време - от 40 на 48 часа, а броят на заместванията - от 30 на 80 часа годишно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024