"Протест за мир" на путинисти в София опитва да вербува украинци Снимка: © Getty Images

Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна" съобщава за абсурден опит на проруски активисти в България да привлекат украински граждани на протест "за мир" в София.

"Мати Украйна" определят подготвяното събитие пред Президентството като "хибридна акция", която осъждат "с отвращение и възмущение".

Протестът е обявен за 20 адекември 2023 г., като организаторите планирали да "прикрият с украински знамена и лозунги от типа на “Не на войната”, “Стига проливане на славянска кръв” и дори “Президентът на България да стане медиатор в преговори между Украйна и Русия за прекратяване на военните действия между славянските народи”.

"Целта на събитието в столицата не е само да дискредитира Украйна и да се направи внушението, че украинците са готови да се предадат и приемат условията на Кремъл, но и да дискридитира България и ръководството на българската държава, създавайки хибридни внушения, че антиукраинските инициативи се подкрепят от част от българското и украинското общество в страната ни", се казва в позицията на "Мати Украйна".

"Подобни акции от проруски структури в България с цел насаждане на внушения, че украинците са готови за мирно разрешаване на конфликта по условията на кремълския режим, трябва да бъдат спряни незабавно. В случай че сред организаторите или участниците в митинга бъдат намерени украински граждани, те са изключително и само инкорпорирани руски агенти", се казва в становището, с което украинските организации в България се разграничават от протеста.

Олена Коцева, която е председател на "Мати Украйна", призовава българските институции да се самосезират и да разследват дейността на проруските сили в България на фона на поредното им активно мероприятие. Писмото е изпратено до председателя на Народното събрание Росен Желязков, президента Румен Радев, премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, както и до председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Според проверка на "Офнюз" - уведомлението за протеста всъщност е внесено от Никола Андонов, който се появява в управителния съвет на спортен клуб заедно с руснака Александър Бонашевский.

Медията установява, че Бонашевский е завършил Московския държавен университет по международни отношения (школата за дипломатически кадри на Съветския съюз и Русия) и собственик на големи фармацевтични компании в Русия.

Опити за заблуждаване на хора от украинската общност в България и привикването им на проруски протести са започнали още в началото на декември. Информацията за това е стигнала и до организацията на украинците във Варна, които са били потърсени от собственик на фитнес зала, говорещ "почти перфектен руски".

Мъжът искал да му съдействат за организиране на митинг за мир пред президентството и предлагал превоз на хора от Варна до София на "30-35 души" за мероприятието.

Слоганите на събитието трябвало да бъдат "Европа спонсорира войната", "САЩ започна тази война" и "Зеленски и Путин - започнете преговори" - същите опорни точки, които се разпространяват както от Кремъл, така и от близките до Русия говорители в България от началото на руската инвазия в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Победата на Неделя Щонова и Наско Месечков в "Dancing Stars" раздели зрителите в социалните мрежи

Гневни реакции в социалните мрежи след финала на танцувалното шоу. Фаворитката Дара остана втора

09:50 - 15.05.2024
Важно днес

Как родители могат да пътуват срещу 10 лева на месец с градския транспорт в София

Превозният документ важи за цялата мрежа на градския транспорт

08:32 - 15.05.2024
Живот

Основателят на EnduroSat е "Мъж на годината" за 2023 година

Номинирани бяха и Александър Везенков, и Георги Господинов

07:57 - 15.05.2024
Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024