Протестът на зърнопроизводителите започва с блокада на пътища и гранични пунктове Снимка: © Архив / Getty Images

Протестът на зърнопроизводителите срещу вноса от Украйна започва на 18 септември с блокада на няколко ключови пътища в страната.

Ще бъде направен опит за спиране и на движението по гранични пунктове като Калотина и двата моста на Дунав при Русе и Видин.

Протестът се случва след седмица на високо напрежение между кабинета и организациите на зърнопроизводителите, които в крайна сметка отказаха да водят преговори с властта.

В събота премиерът Николай Денков коментира, че "няма да преговаря с терористи" след ултиматума им да блокират страната с тежка техника. На следващия ден той каза, че е готов да се извини на земеделците, които произвеждат плодове, зеленчуци, мляко и месо, но остана на твърда позиция против "тези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи през последните години".

Денков обяви още, че правителството ще промени методиката, по която досега се раздаваха субсидиите за сектор "Земеделие" и облагодетелстваха несъразмерно зърнопроизводството.

В петък ЕС обяви, че няма да удължава разрешението за блокиране на вноса на зърно от Украйна, която беше въведена от България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия през април. Българските власти взеха същото решение два дни по-рано.

Условието за освобождаване на вноса е Украйна да гарантира, че не изкривява пазара в тези държави. Правителството в Киев трябва да въведе нови мерки за недопускане на рязък пик в предлагането на зърнени култури, а до приемането на законодателството - да контролира износа на 4 групи продукция към ЕС.

Унгария, Словакия и Полша обаче планират да наложат собствени ограничителни мерки, като позволяват само транзит на украинско зърно - но не и вноса му на местните пазари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024