Протестът в Белград: Щурм в общината и сблъсъци с полицията заради нечестните избори Снимка: © Getty Images

Сръбската полиция се сблъска с протестиращите срещу Александър Вучич в нощ на силно напрежение в Белград.

Част от демонстрантите опитаха да щурмуват сградата на общината в сръбската столица, докато настояваха за анулиране на резултатите от парламентарните и местните избори, които опозицията смята за фалшифицирани.

Сградата беше обстрелвана с яйца, камъни и пиротехника, докато хората отвън скандираха "Вучич е Путин".

Полицаите обаче не позволиха на протестиращите да нахлуят, като използваха сълзотворен газ, а малко след това ги разгониха с насилие от централните части на Белград.

Президентът Александър Вучич излезе с гневна позиция, в която нарича участниците в протеста "хулигани, биячи и насилници".

Той определи като "лъжи" твърденията на опозиционните лидери, че изборите са опорочени и даде да се разбере, че няма да отстъпи.

Близо 40 души са арестувани при размириците, а Вучич се закани арестите да продължат заради "опита за насилствено превземане на държавните институции на Република Сърбия".

Небойша Зеленович - един от лидерите на опозиционния алианс "Сърбия срещу насилието" - съобщава, че цялата полиция е превзела центъра на Белград, включително покривите на сградите, в зоната, в която се намират всички правителствени институции.

Зеленович заявява, че борбата им срещу режима на Вучич ще продължи. Коалицията е убедена, че властите са откраднали победата им на местните избори в Белград. Международните наблюдатели потвърждават, че кампанията не е била честна заради пропагандата на правителството в медиите, злоупотребата с публични ресурси и доминацията на Вучич в обществения дебат, който дори не е кандидат на вота.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024