Протестът в Грузия успя: Властта оттегля спорния закон за "чуждите агенти" Снимка: © Getty Images

Два дни след сблъсъците между протестиращи и полиция в Тбилиси - управляващата партия "Грузинска мечта" обяви, че оттегля "безусловно и безрезервно" скандалния законопроект за чуждестранното влияние, преписан от действащия в Русия.

Партията на Бидзина Иванишвили обвинява "машината за лъжи" в това, че е "подвела определена част от обществото", след като гражданите на Грузия се надигнаха срещу проруското законодателство.

Управляващите обвиняват още "радикалните сили", които провокирали младите хора да извършват "незаконни действия" - всъщност протестиращите опитаха да нахлуят в парламента, след като мнозинството форсира приемането на закона за чуждестранните агенти въпреки предупрежденията на президента, ЕС, САЩ и Съвета на Европа.

"Трябва да сме много внимателни за мира, спокойствието и икономическото развитие в нашата страна, както и за напредъка на Грузия по пътя на европейската интеграция. Затова е необходимо енергията на всеки наш съгражданин да се изразходва не за конфронтация, а за развитието на страната в правилната посока. Предвид всичко гореизложено, като управляваща власт, отговорна към всеки член на обществото, решихме да оттеглим безусловно и безрезервно подкрепения от нас законопроект", се казва в съобщението на партията.

"Грузинска мечта" все пак не се е отказала да прокара сходно законодателство, но първо ще "започнат срещи с гражданите и ще информират обществеността за всеки детайл".

От партията твърдят, че продължават да се стремят към членство в ЕС - което се подкрепя от 85% от грузинското общество, но става все по-далечен хоризонт на фона на действията на правителството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024