Кулминация на фермерските протести в Берлин. Трактори и камиони пред Бранденбургската врата Снимка: © Getty Images

Вълната от недоволство в Германия достигна точката си на кипене - така медиите в страната описват поредния и обявен за последен протест на фермерите в Берлин.

Седмица след първата подобна демонстрация трафикът в германската столица е блокиран, но проблемите остават не само за шофьорите и жителите на града.

В навечерието на протеста във видеобръщение германският канцлер Олаф Шолц призова за мирното му протичане, но и за компромис и разбиране от страна на фермите.

И предупреди, че вълната на недоволството лесно може да бъде яхната от екстремистки формации.

Стачка след стачка блокират Германия, а AfD "яхна" гнева на фермерите

Ден по-късно самият Шулц заедно с външния министър Аналена Бербок се включиха в протестите срещу крайнидесния екстремизъм в източногерманския град Потсдам.

В Берлин в понеделник Шулц няма да говори пред недоволните, но се очаква към тях да се обърне министърът на финансите Кристиан Линднер, a лидерите на партиите от управляващата коалиция са поканили на разговори организаторите на протеста, които в продължение на седмица блокират магистрали в цялата страна.

Протестите на фермерите възникнаха като съпротива срещу заплахата от намаляване на субсидиите в селското стопанство след решение на Конституционния съд от ноември. Тогава се оказа, че правителството неправомерно е прехвърлило 17 млрд.евро от Covid-помощите в различни сектори, а сега трябва да запълни дупка в бюджета без тях.

Така тежесттта пое селското стопанство, но недоволството в сектора се превърна в отдушник на гнева срещу правителството на Шолц, чийто рейтинг е рекордно нисък, според изследвания на общественото мнение.

Според проучване на обществената телевизия ARD над 80 % от германците са недоволни от своето правителство. Личният рейтинг на Шолц се е понижил с до 19%, което е най-ниският рейтинг за германски канцлер от 1997 г. насам.

Основните искания на протестиращите са да не бъдат намалявани субсиидите за дизелово гориво, но според фермерите зад протестите стоят не само икономичски мотиви, но и чувството, че пренебрегнати.

Въпреки че федералното правителство оттегли първоначалния си план да се прекратят данъчните облекчения върху дизела за земеделски цели, фермерите не се отказаха от протестите, защото според тях предложения от правителството компромис все още ги ощетява те отказват да го приемат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024