Германия се сблъсква с две големи стачки, които създават огромни проблеми както на гражданите, така и на правителството на Олаф Шолц.

В понеделник стотици земеделци блокираха центъра на Берлин с трактори, за да протестират срещу спрените субсидии. Акцията е общонационална и обхвана много пътни връзки в цялата страна.

"Умрат ли земеделците, умира държавата", "Идеологията не засища", "Докога слабоумните ще управляват нашата страна?", "Републиката загива, а правителството е нейният убиец", "Не са посяли нищо, не са пожънали нищо, но си мислят, че знаят всичко" - това са част от слоганите на протеста.

В някои супермаркети на столицата от веригата Aldi се стигна до недостиг на някои стоки, защото протестиращите бяха блокирали и склад за хранителни продукти на едро в Бранденбург. Блокирана беше и работата на завод на Volkswagen в северна Германия.

Дори вицепремиерът Роберт Хабек ("Зелените") беше пряко засегнат от действията на гневните земеделци, след като част от тях се опитаха да се конфронтират с него на борда на ферибот, на който той е пътувал с жена си, и не му позволиха да се прибере в продължение на часове.

Главното недоволство на фермерите е породено от плановете на властта да съкрати субсидиите за дизеловото гориво за селскостопанска дейост и да отмени някои данъчни облекчения за фермерско оборудване.

Част от тези планове вече бяха отменени от властта на фона на масовото недоволство. Протестите обаче ще продължат през цялата седмица в Германия. Следващата голяма демонстрация е замислена за 15 януари.

И ако това не е достатъчно: От сряда започва и националният протест на железопътните машинисти от Deutsche Bahn, който ще продължи до 18 ч. в петък (12 януари).

Синдикатът на машинистите иска увеличаване на заплатите с над 500 евро, еднократно плащане на до 3000 евро за компенсация на инфлацията, както и по-облекчен график с намаляване на седмичните работни часове от 38 на 35 часа.

Засегнати ще бъдат почти всички влакове по маршрути на дълги разстояния, регионалните влакове и услугите на берлинската градска железница S-Bahn.

В най-добрия случай ще се изпълняват само 20% от обичайните превози. За да поемат повече пътници, DB ще организират повече вагони по малкото налични дестинации. Компанията призова хората да отменят всички пътувания, които не са от първа необходимост, през идващите дни.

Синдикатът вече направи една предупредителна 24-часова стачка на 8 декември 2023 г., но неразбирателството с ръководството на Deutsche Bahn продължава.

Един от големите проблеми на правителството на Олаф Шолц е, че дори да иска - не може да отпусне твърде много пари.

Причината е решението на Конституционния съд, който забрани да се използват непохарчените 60 млрд. евро от фонда за справяне с пандемията, за други бюджетни цели. Това доведе до необходимостта за пълно преразглеждане на планираните бюджетни разходи за 2024 г.

Част от идеите за съкращаването им включваше и отмяната на облекченията за фермерите. Масовото недоволство обаче принуди кабинета да запази привилегиите им поне до 2026 г.

В момента земеделците плащат около 50% по-ниска цена за дизела в сравнение с автомобилните шофьори благодарение на субсидията, съобщавa Deutsche Welle. Въпреки призивите за ограничаване на горивото заради климатичната политика на Германия, фермерите твърдят, че нямат алтернатива и че рязкото увеличаване на този разход ще ги обрече на фалит.

Вицепремиерът и министър на икономиката Роберт Хабек опита да прехвърли фокуса на вниманието далеч от правителството, като обвини посредниците по търговската верига за истинските проблеми на фермерите - т.е. хипермаркетите, кланиците и производителите на млечни продукти, които изкупуват продукцията на умишлено ниски цени.

Подобно на България - опозицията се опитва да употреби протеста на фермерите на фона на предстоящите Евроизбори през юни 2024.

DW обръща внимание, че много от тракторите са окичени с логото на крайната националистическа и евроскептична партия "Алтернатива за Германия", която вече събира 23% в национални социологически проучвания.

Съпредседателят на AfD Алис Вайдел използва инцидента с ферибота и Роберт Хабек, за да обяви, че министърът вече не бил възприеман "сериозно" и го обвини, че вместо да търси диалог, предпочел да избяга.

Други представители на партията са се появили на фермерски протест в Щутгарт.

Конкурентката на AfD за гласове от левия популистки спектър Сара Вагенкнехт също подкрепи фермерския протест. Вагеннкехт обяви, че тройната коалиция на Социалисти, Зелени и Свободни демократи "няма друг план, освен да взема все повече пари от джобовете ни".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Джо Байдън след безредиците в университети: "Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос"

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024