Протести в САЩ след нов случай на брутално полицейско насилие Снимка: © Getty Images

В редица градове в Съединените щати избухнаха масови протести след нов случай на полицейско насилие над цветнокож.

Полицейските власти в Мемфис, щата Тенеси, публикуваха смущаващо видео, на което се вижда как група полицаи удрят и ритат 29-годишния Тайър Никълс. Те му нанасят десетки удари, докато той лежи на земята. Случката се разиграва на 7 януари само на метри от дома на майка му. Впоследствие мъжът е хоспитализиран и умира три дни по-късно от получените наранявания.

В изявление на полицията се съобщава, че Никълс е бил спрян от полицаите по подозрение за безразсъдно шофиране. Между служителите на реда и младия мъж "е възникнала конфронтация", той се е опитва да избяга, но служителите го арестуват, след което му нанасят побой.

Петима полицаи от полицейското управление в Мемфис, които също са чернокожи, са уволнени и срещу тях са повдигнати наказателни обвинения за убийство втора степен, нападение и длъжностно престъпление.

Началникът на властите в Мемфис Серилин Дейвис осъди поведението на служителите на реда, като добави, че продължават да се провеждат допълнителни разследвания срещу тях.

"Това не е просто професионален провал. Това е провал на елементарна човечност към друг човек. Този инцидент е отвратителен, безразсъден и нехуманен", заяви той.

След публикуването на записите от камерите за наблюдение на убийството на Никълс в САЩ започнаха многобройни протести.

В Мемфис протестиращите затвориха няколко ключови пътни места, сред които основната магистрала в града и централната гара. В Ню Йорк демонстрантите излязоха с плакати на оживената улица Таймс Скуеър с плакати: "Справедливост за Тайър Никълс". Протести имаше и в други градове, включително във Вашингтон, Атланта и Сакраменто. На някои места се стигна и до напрежение между протестиращи и охраняващи полицаи.

Президентът Джо Байдън нарече кадрите от полицейския побой "ужасяващи", а Антонио Романучи, адвокат, представляващ семейството на Никълс, заяви, че 29-годишният младеж е бил третиран като "човешка пинята".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024
Важно днес

Норвегия забрани руски туристи да пресичат границата ѝ

Изключения ще има само, ако посещават близки роднини

09:23 - 23.05.2024