Протестиращи от "Възраждане" опитаха да нападнат министър Николай Денков Снимка: © Ладислав Цветков, bTV

Протестиращи срещу въвеждането на зеления Covid-сертификат, организирани от партия „Възраждане“, са са опитали да нападнат образователния министър Николай Денков пред Министерски съвет в София. Инцидентът е станал в обедните часове в сряда, по време на провеждането на голяма демонстрация в центъра на столицата срещу новите противоепидемични мерки.

Денков не е пострадал, след като е бил заобиколен от протестиращите. На снимки, публикувани от bTV, се вижда как около него са застанали да го пазят около 5-6 служители на жандармерията. Те са го извели далеч от демонстрацията.

"На връщане от Министерския съвет в МОН в подлеза между двете сгради министър Денков е пресрещнат от активисти на партия "Възраждане", които са препречили пътя му, притиснали са го и са крещели обиди. Наложило се е полицаи да помогнат на проф. Денков да стигне до МОН. Срещу министъра не е извършено физическо посегателство. Той няма никакви наранявания и е в отлична физическа и психическа форма", съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Според БТА - има един задържан за посегателството над министъра.

По-рано през деня министърът даде брифинг в Министерски съвет, на който обяви, че до края на деня ще има окончателно решение за онлайн обучението на учениците в София. Столицата е в тъмночервената зона със заболеваемост над 750 на 100 хиляди души в последните две седмици, което налага преминаване към дистанционна форма на обучение, потвърди пред bTV здравният министър Стойчо Кацаров. МОН все още изчаква окончателните данни на столичната РЗИ.

На брифинга Денков добави още, че засега не се предвижда зелен Covid-сертификат в образователната система.

Протестът, организиран от „Възраждане“ на Костадин Костадинов, е срещу въведените от Стойчо Кацаров мерки, според които от 21 октомври, четвъртък, в повечето обществени обекти на закрито ще се влиза само със сертификат. Според тях ограниченията са "дискриминационни". Поддръжници на проруската партия бяха сред активните провокатори и по време на антиправителствените протести през 2020 г. Сега в демонстрацията са се включили и от "Атака".

Протести срещу въвеждането на задължителен зелен Covid-сертификат започнаха в още градове като Велико Търново и Бургас.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024