Протестиращи се събраха пред президентството, след като Радев не наложи вето на хомофобския закон Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

При сериозни мерки за сигурност граждани отново излязоха на протест срещу "закона на омразата", който забранява "пропагандата” на “различна сексуална ориентация” в училищата. В понеделник с отворено писмо над 7000 души поискаха от президента да наложи вето на закона.

В ранния следобед обаче стана ясно, че Румен Радев, очаквано, не наложи вето на закона, гласуван по предложение на "Възраждане".

Предстои текстът да бъде обнародван и да влезе в сила, сочи съдържанието на "Държавен вестник" за 16 август. Недоволните заявяват, че ще продължат да протестират, докато текстовете не бъдат отменени.

Миналата седмица депутатите приеха текстове в Закона за училищното и предучилищното образование, които въвеждат "забрана на пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация". Проектът е на "Възраждане", а части от него се оказаха преписани от Wikipedia и доукрасени от партията на Костадин Костадинов със смислови грешки.

Законът:

  • забранява в училищата да се извършва "пропагандата, популяризирането или подстрекаването по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната".
  • "Нетрадиционна сексуална ориентация е различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове".

Радев не наложи вето на хомофобския закон, въпреки че преди дни комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти публично го призова да спре промените.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов организира "контрапротест" със свои съмишленици по същото време и на същото място, на което недоволните от закона, настояват той да бъде отменен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в ръководената от тях комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024