Снимка: © facebook.com/БОЕЦ

Поредната блокада-изненада на протестиращите бе пред сградата на Централната избирателна комисия (ЦИК). Десетки недоволни граждани се събраха пред входа тази сутрин и обявиха, че ще опитат да влязат на заседанието в 10 ч. Те обаче не бяха допуснати и се разотидоха още преди планирания час. 

Те са представители на сдружение БОЕЦ (България Обединена с Една Цел). Издигнаха голям плакат с надпис „Свобода и справедливост – битката на гражданите“ и казаха, че ако не бъдат допуснати до днешното заседание на ЦИК, няма да позволят да се влезе в сградата. Демонстрантите настояваха за видео заснемане при преброяването на бюлетините на изборите, за да няма подмяна на „чувалите“. Искат „честен начин, по който да можем да изберем народни представители, президент, кметове, местна власт и така нататък“, призоваха те, както се вижда от видеото, публикувано от БОЕЦ във „Фейсбук“.

Никой от членовете на ЦИК обаче не влезе през главния вход и малко преди 10 ч. на място се появи полиция, която спря действията на протестиращите и ги отмести от входа. Демонстрантите останаха недоволни: „Всяка една институция, която отказва да говори с гражданите, а го прави чрез МВР, е спряла да изпълнява своята обществена функция. Вече не живеем в демокрация, а в диктатура".

"ЦИК са предали на НСО да предаде на МВР да предаде на гражданите да чакат", недоволстват гражданите. Те обявиха, че утре или на следващия ден ще направят "Блокада номер 3" – пред една "особено важна за мафията институция". "

Но по-важното е, че тази институция има само един вход – или няма да влязат, ако не бъдем допуснати, или няма да излязат, ако са вече вътре", обявиха те. "Набелязали сме достатъчно сгради. Ще обиколим всички. Както виждате, правим го ефективно. Искаме оставки на хора, но тях ги няма".

Още в 7:00 ч. тази сутрин пред входа на сградата пристигнаха поддръжници на Мая Манолова, както и бившият омбудсман. Лидерът на гражданското движение „Изправи се.бг“ настоява да се осигури машинно гласуване за предсрочните парламентарни избори, като направи прогноза, че такива ще се осъществят.

„Събуди се, ЦИК, за машините!” бе слоганът на нейната акция. Без машини „няма да има честни избори и държавата ще се превърне в София-2 – изборите ще се правят от групировките, от мутрите, от подземния свят, както беше в София и в други градове на последните местни избори, за които специално с решение на парламента машинното гласуване беше отменено“, каза бившият омбудсман.


Прочетете още:

Протестиращи нахлуха в Министерството на правосъдието

Ескалация на напрежението: Кола опита да мине през протестиращи, трима души са задържани


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета

Директорът на Центъра по заразни болести: По-добре "зелен сертификат", отколкото локдаун

Проф. Ива Христова е един от експертите които ще решават за мерките на Ангел Кунчев