Снимка: © facebook.com/БОЕЦ

Поредната блокада-изненада на протестиращите бе пред сградата на Централната избирателна комисия (ЦИК). Десетки недоволни граждани се събраха пред входа тази сутрин и обявиха, че ще опитат да влязат на заседанието в 10 ч. Те обаче не бяха допуснати и се разотидоха още преди планирания час. 

Те са представители на сдружение БОЕЦ (България Обединена с Една Цел). Издигнаха голям плакат с надпис „Свобода и справедливост – битката на гражданите“ и казаха, че ако не бъдат допуснати до днешното заседание на ЦИК, няма да позволят да се влезе в сградата. Демонстрантите настояваха за видео заснемане при преброяването на бюлетините на изборите, за да няма подмяна на „чувалите“. Искат „честен начин, по който да можем да изберем народни представители, президент, кметове, местна власт и така нататък“, призоваха те, както се вижда от видеото, публикувано от БОЕЦ във „Фейсбук“.

Никой от членовете на ЦИК обаче не влезе през главния вход и малко преди 10 ч. на място се появи полиция, която спря действията на протестиращите и ги отмести от входа. Демонстрантите останаха недоволни: „Всяка една институция, която отказва да говори с гражданите, а го прави чрез МВР, е спряла да изпълнява своята обществена функция. Вече не живеем в демокрация, а в диктатура".

"ЦИК са предали на НСО да предаде на МВР да предаде на гражданите да чакат", недоволстват гражданите. Те обявиха, че утре или на следващия ден ще направят "Блокада номер 3" – пред една "особено важна за мафията институция". "

Но по-важното е, че тази институция има само един вход – или няма да влязат, ако не бъдем допуснати, или няма да излязат, ако са вече вътре", обявиха те. "Набелязали сме достатъчно сгради. Ще обиколим всички. Както виждате, правим го ефективно. Искаме оставки на хора, но тях ги няма".

Още в 7:00 ч. тази сутрин пред входа на сградата пристигнаха поддръжници на Мая Манолова, както и бившият омбудсман. Лидерът на гражданското движение „Изправи се.бг“ настоява да се осигури машинно гласуване за предсрочните парламентарни избори, като направи прогноза, че такива ще се осъществят.

„Събуди се, ЦИК, за машините!” бе слоганът на нейната акция. Без машини „няма да има честни избори и държавата ще се превърне в София-2 – изборите ще се правят от групировките, от мутрите, от подземния свят, както беше в София и в други градове на последните местни избори, за които специално с решение на парламента машинното гласуване беше отменено“, каза бившият омбудсман.


Прочетете още:

Протестиращи нахлуха в Министерството на правосъдието

Ескалация на напрежението: Кола опита да мине през протестиращи, трима души са задържани


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията