Протестиращите в подкрепа на Дебора от Стара Загора станаха "Човек на годината" на БХК Снимка: © Screenshot

Протестиращите в подкрепа на обезобразената Дебора Михайлова от Стара Загора и фондация „Будителките“ станаха носители на приза "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет (БХК).

"Акцентите тази година бяха правата на жените и борбата с домашното насилие," казват от правозащитната организация.

"След като 18-годишната Дебора беше нападната и обезобразена в дома си, хиляди излязоха по улиците на български градове и заявиха, че гражданите ще бъдат непримирими в търсенето на справедливост. В резултат на гражданската енергия парламентът беше принуден да приеме дълго отлаганите поправки в Закона за защита от домашно насилие," аргументират избора си от правозащитната организация.

Отличието "Човек на годината" се присъжда от 2008 г. насам за принос към правата на човека и правозащитна дейност. Наградата няма финансово изражение - носи само признание на носителите си.

Тазгодишните награди за "Човек на годината“ обаче бяха белязани от серия скандали, след като организацията дисквалифицира една от номинациите за приза – Татяна Кристи.

Тя беше изключена заради нейната публична подкрепа за Израел. А в знак на несъгласие с дисквалификацията на Кристи, Алек Алексиев и Кремена Кунева се оттеглиха от журито на конкурса. Кунева е бивш депутат и съучредител на фондацията в памет на Даная, чиято мисия е подобряване на детското здравеопазване.

  • Отказ от номинация направи и Никола Рахнев от Гората.бг още на 2 декември.
  • Здравният журналист от "Капитал" Десислава Николова също се оттегли от списъка с номинираните заради казусите с Кристи и Даная.

Майката на покойната 15-годишна Даная впоследствие също обяви, че се отказва от номинация и награда в годишната класация "Човек на годината" и се разграничи от класацията на Българския хелзинкски комитет.

"Отказвам Даная да бъде оценявана от хора, които си позволяват да бъркат нейната памет с лични страсти и убеждения за други хора, близки до мен, и организация без ясни правила и принципи", написа Ани Стоянова в позиция, която разпространи във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024