"Противоконституционно е". Депутатите чуха защо Гешев не иска съдия да го разследва

"Противоконституционен закон". "Пред дилема съм да ме е срам ли или да се гордея, че за първи път се приема закон за Иван Гешев". "Знам от кого ще са първите сигнали срещу мен...". За да чуят тези иронични реплики и добре познати тези на Иван Гешев, депутатите от правната комисия отложиха преди седмица гласуването на първо четене на законопроекта за въвеждане на механизъм за ефективно разследване на главния прокурор. Днес заседанието все пак се проведе, Гешев каза, каквото се очакваше, не сподели нищо ново по темата и нищо, което заместникът му Борислав Сарафов не каза преди 7 дни.

В крайна сметка - формално и с ясното съзнание, че няма да стигне до окончателно гласуване в Народното събрание, проектът на Министерството на правосъдието за промени в Наказателно-процесуалния кодекс мина "по милост" през правната комисия - с гласовете на "Демократична България, ПП и ГЕРБ и "въздържал се" от БСП, ДПС, Възраждане и "Български възход". Гласуването бе предшествано от критики към проекта от ГЕРБ и ДПС.

Законопроектите са два - на Министерството на правосъдието и на "Демократична България". Вторият бе отхвърлен.

Механизмът предвижда върховен съдия да поема разследвания срещу главния прокурор, когато това се налага, за да се гарантира безпристрастност. Приемането на механизъм за контрол на главния прокурор е препоръка и изискване (от години) на Венецианската комисия към България (правен орган към Съвета на Европа), а реформата е условие за получаване на транш по Плана за възстановяване и устойчивост от Европейската комисия.

И въпреки това тази реформа няма да я бъде и в 48-ото Народното събрание, освен ако не стане чудо и БСП не формира правителство.

ГЕРБ и ДПС - очаквано - се хвърлиха в защита на Гешев и против поправките. Начело на Гешевата отбрана бе депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев, който си позволи да върне времето към ерата на Никола Филчев в прокуратурата и да каже, че прокурорът "Николай Колев заслужаваше, защото правеше такива поразии".

Става въпрос за прокурор Колев, който беше беше убит по времето на Филчев, а заради неадекватното разследване на убийството България беше осъдена от Страсбург по прословутото дело „Колеви“. Още тогава съдът констатира, че в България не съществува ефективен механизъм за разследване на главния прокурор. Председателят на комисията Радомир Чолаков (ТЕРБ) помоли репликите на съпартиеца му да не влязат в протокола от заседанието. А то се излъчваше на живо. Балачев бе депутатът от ГЕРБ, който гласува "против" законопроекта.

След дълги и несъдържателни реплики и дуплики и лекция по конституционна история от Радомир Чолаков за мястото на следствието и прокуратурата, правосъдният министър Крум Зарков обяви, че случващото се е продължение на прехода, че "рано или късно този закон ще бъде приет" и тези, които спират реформата, следващия път няма да успеят. "Не бъркайте нашата любезност с овчедушие", скара му се Чолаков и обяви, че "законите ще се взимат с консенсус", а не защото министърът така е казал (законопроекти се приемат или отхвърлят с мнозинство, а не с консенсус - б.р.)

Преди темата "разследване на главния прокурор", депутатите "разпитаха" действащия такъв по актуални и не толкова актуални теми. И чуха колко е лошо закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, но с още един нов аргумент - този акт на бившите управляващи се е оказал - според главния прокурор - в полза на "зловредното руско влияние в България". "Вероятно не е умишлено, а от незнание, не познавате материята", обърна се той към бившата министърка Надежда Йорданова и "Демократична България". "Руското влияние" било защитено, например защото делото срещу лидера на движение "Русофили" Николай Малинов било в спецпрокуратурата, а сега нея я няма. То е за "шпионаж".

Всъщност с промените в Закона за съдебната власт делата се прехвърлиха от закритите спецструктури към прокуратуратите по компетентност, не са прекратявани, а повечето прокурори от спецзвената са преназначени в съдебната система.

Главният прокурор с охота отговори на въпроси, зададени от депутати от ГЕРБ и ДПС, посветени на разследването на криптоплатформата Nexo, дори обяви, че е дал интервю по темата на "Франс прес". След което повтори обясненията на прокуратурата, ДАНС и следствието от 13 януари, когато бе обявена акцията срещу Nexo.

Когато стана дума за разследването по т.нар. "Барселонагейт", свързвано с бившия премиер Бойко Борисов, Гешев не беше така словоохотлив. "Не съм преводач" - отвърна на въпрос дали обвинението е успяло да преведе документите от Испания по темата. После каза, че Кипър не предават поисканата информация по това разследване.

Гешев отказа да говори и по разследване срещу бившия премиер Кирил Петков за газовите доставки, след като "Газпром" едностранно спря да изпълнява договора си с България през април. "Аз съм административен ръководител и отговарям за административните ръководители. Не мога да отговоря на въпроси за стотици хиляди дела конкретно", обяви по този повод Гешев. Сигналът срещу Петков бе внесен от ГЕРБ.

Главният прокурор Иван Гешев Гешев уплътнява работното си време с изяви в училища, докато важни казуси остават нерешени


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024