Провал на теста на руската ядрена ракета "Сармат" преди визитата на Байдън в Киев

Американските служби смятат, че Русия е направила неуспешно пускане на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" малко преди президентът на САЩ Джо Байдън посети Киев.

Това съобщава CNN, като цитира двама анонимни източници от администрацията.

Един от тях твърди, че Русия е предупредила Съединените щати предварително за подготвяните ракетни изпитания, за да се избегне евентуална конфликтна ситуация. Тестовото изтрелване не е представлявало опасност за сигурността на САЩ и не се приема за "аномалия или ескалация".

Според източник на CNN, изпитанието се е случило на 20 февруари - но не по време на визитата на Байдън, а непосредствено преди това. Вторият събеседник на медията потвърждава датата, но не уточнява конкретния час на тестовете.

"Сармат" е тежка многостепенна междуконтинентална балистична ракета, която е разработена да носи няколко ядрени бойни глави. Това не е първото ѝ изпитание, но ако то беше успешно, вероятно Владимир Путин щеше да го съобщи като постижение в речта си за състоянието на държавата, изнесена в същия ден.

Той обаче изобщо не споменава за факта, че са провеждани тестове на "Сармат", докато обясняваше, че Русия официално прекратява участието си в споразумението за ограничаване на ядрения арсенал със САЩ.

На 20 април 2022 г. (два месеца след началото на войната в Украйна) Путин наблюдаваше първото пускане на "Сармат" и обяви, че "ракетата ще принуди онези, които застрашават Русия, да се замислят". Тогава от Вашингтон отговориха, че не смятат изстрелването за заплаха за своята сигурност, припомня руската медия "Медуза".

Комуникацията между Москва и Вашингтон по линия на недопускането на конфликтни ситуации е продължила през тази седмица.

Съветникът на президента Байдън по националната сигурност Джейк Съливан посочва, че още в неделя САЩ са предупредили Русия за това, че държавният глава ще посети Киев. Не са искани или поемани никакви гаранции за безопасност.

"Просто ги уведомихме, че той ще бъде (в региона) в този период. И съобщихме как ще пристигне, кога ще си тръгне, с какво ще си тръгне. Предадохме тази информация. Руската страна отбеляза, че е получила нотификацията", казва още Съливан.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023