МОН откри десетки нарушения в ЮЗУ след сигнал за фалшиви оценки и дипломи

Оценки от липсващи изпитни протоколи са били нанасяни в главните книги, протоколи без дати и неподписани оценки – това са част от нарушенията, които проверка на министерството на образованието открива в ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Тя установява, че голяма част от учебната документация в Правно-историческия факултет на ЮЗУ се води непрецизно, некоректно, допуснати са редица технически грешки, поправки на заглавия на дисциплини, грешки в хорариума, както и в кредитите по отделните дисциплини, съобщиха от МОН.

Повод за проверката стават сигнали за неправомерно нанесени оценки на студенти без да са положени изпити.

Проверките установяват още, че липсват номера и дати на изпитни протоколи, както и оценки по определени дисциплини. Има коригирани текстове с коректор, неподписани оценки и невписани оценки в главната книга при издадени дипломи.

От проверените главни книги по специалността „Право“ с всички студенти–редовно обучение, записани от 2015 г. до 2018 г., МОН установява 80 нарушения - обучение в съкратени срокове, преместване от друго висше училище от друга специалност, неспазване на продължителността на обучението, неспазване на хорариума по задължителните дисциплини, както и признаване на изпити от една образователно-квалификационна степен в друга.

Установено е, че липсват 4 протокола от проведени изпити, а в други протоколи има вписани оценки без подпис или невписани такива в главната книга. В главната книга има вписани оценки по дисциплините, които са водени от един преподавател, но са подписани от друг човек, както и други нарушения.

От ректора е изискано писмено становище за всеки от установените случаи на вписани в главната книга оценки, за които липсват изпитни протоколи, в това число да посочи кои са лицата, които са ги вписали.

Той трябва да изиска и писмени обяснения от отговорните членове на академичния състав и на административния персонал за всички неподписани оценки в изпитните протоколи и в главните книги и да приведе документацията в съответствие с изискванията на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища.

Ректорът трябва да представи на МОН образци на изпитни протоколи и главна книга по изискванията на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища.

При необходимост констатираните факти и обстоятелства ще бъдат предоставени и за целите на проверката на прокуратурата, която е в ход във висшето училище, казват от МОН.

В края на миналата година окръжната прокуратура в Благоевград се самосезира след медийни публикации за корупционни практики в Правно-историческия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски".

Разследват се сигнали за нанасяни оценки на студенти без положени изпити, фалшифициране на подписи, издаване на дипломи без да явяване на изпити.

В началото на декември, историкът Стефан Дечев, който доскоро е бил част от преподавателския състав на Югозападния университет в Благоевград, освети скандални практики с фалшифициране на оценки и раздаване на дипломи в Правно-юридическия факултет.

Дечев е засякъл най-малко 8 студенти, получили диплома за висше образование, без реално да са провели нужните изпити при него.

В главната книга на университета обаче някой е записвал оценки от негово име, с фалшифицирани подписи, за което той уличава ръководителя на катедра "История" доц. Валентин Китанов.

  • В един от случаите Дечев е установил, че е дадена диплома на жена, която никога не е била реален студент в ЮЗУ.
  • "Доколкото почеркът изглежда един, а всички дисциплини и поставени оценки, както и подписите след тях, сякаш изработени на един дъх в определен момент", пише той в сигнал до Министерството на образованието и науката.

Това е поредният скандал около Правно-юридическия факултет (ПИФ) на ЮЗУ в последните години - школата, която е дала диплома и на Делян Пеевски, но и на куп други политици и магистрати.

  • Иван Гешев и Младен Маринов бяха решили да прави докторски степени в университета, бившата говорителка на главния прокурор Сийка Милева и заместничката му Десислава Пиронева са завършили в ЮЗУ.

Писмото на Стефан Дечев беше придружено с множество снимки и е подадено още на 28 ноември до МОН.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Днес изтича срокът за подаване на данъчни декларации. Най-важните стъпки при попълване

Последен ден за подаване на данъчни декларации за физическите лица

10:26 - 30.04.2024
Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024
Живот

Къщата на надеждата: там, където малките неща дават на децата големи криле

Още на прага на къщата ни посреща четиригодишно, усмихнато, палаво момиченце, което няма търпение да ни покаже къде да седнем и да разгледа чантите ни, пълни с техника за снимки.

20:26 - 29.04.2024
Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024