Какво е общото между Жени Калканджиева, бившите главни секретари на МВР Ивайло Иванов и Светлозар Лазаров, и Делян Пеевски? 

Всички те са възпитаници на едно и също място - ковачницата за юридически кадри на Югозападния университет "Неофит Рилски". 

Висшето училище отново влезе в новините, след като ректорът му проф. Борислав Юруков беше уличен в конфликт на интереси от КПКНОПНИ на Сотир Цацаров и му беше разпоредено да възстанови 142 300 лв. от бонуси, които сам си е надписвал през последните три години. 

Вниманието към Юруков се изостри, след като за една година той декларира над 190 000 лв. от трудови доходи. Оказа се, че ръководителят на ЮЗУ е по-скъпо платен от ректора на Софийския университет, ректора на УАСГ и председателя на БАН, взети заедно. 

Случайно или не - за държавното управление и съдебната власт ЮЗУ е същият магнит за амбиции, какъвто е УниБИТ за разузнавателните служби.

Този процес започна преди близо 15 години, по време на управлението на покойния декан на Правно-историческия факултет проф. Александър Воденичаров (бивш член на ВСС, избран от парламентарната квота в мандата "Сакскобургготски", 2003-2007), който беше отстранен след продължителна битка с МОН заради установени нарушения при записването и прехвърлянето на студенти. 

Оттогава университетът не е спирал да привлича кандидати, чиято професионална реализация рано или късно стига до политиката. 

ЮЗУ е на 11-о място в националната рейтингова система по направление "Администрация и управление" и на 3-то място по "Право" (наравно с още три други университета), но се оказва предпочитана дестинация за стотици кандидати за чиновници, магистрати, кметове, депутати и министри. 

И главният прокурор Иван Гешев, и бившият вътрешен министър Младен Маринов са завършили висшето си образование в Академията на МВР в Симеоново. В разгара на антиправителствените протести от 2020 г. обаче стана ясно, че и двамата са решили спонтанно да продължат научната си дейност като докторанти в ПИФ на Благоевградския университет. 

ЮЗУ е правната школа, през която е минала и Десислава Ахладова - бившият министър на правосъдието в последните месеци на кабинета "Борисов 3" и бивш председател на Административен съд-Перник. 

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева и заместничката на Гешев към ВАП Десислава Пиронева също са възпитаници на ПИФ на ЮЗУ. Същото важи и за цяла група от административни ръководители по районните и окръжни нива на съдебната власт, които ВСС стимулира кариерно през последните години. 

Дипломата от ЮЗУ отваря вратите и пред някои от водещите кадри на ГЕРБ. Деница Сачева е бакалавър по „Социална педагогика“ от Благоевградския университет. Тома Биков е завършил "Актьорство за драматичен театър" в ЮЗУ. Дългогодишният ръководител на Финансовата комисия в СОС Орлин Алексиев, бившата областна управителка на Перник Ирена Соколова, евродепутатът Андрей Новаков и др. са сред знатните абсолвенти на университета.

През 2014 г. Красимир Каракачанов става доктор по международно право в ЮЗУ с разработка на тема на дисертационния труд "Външнополитическата дейност на ВМОРО (1893 - 1918 г.)". Сред преподавателите в ПИФ са бившият вътрешен министър на ГЕРБ Веселин Вучков, бившият член на ВСС Незабравка Стоева и бившият служебен премиер (2014) проф. Георги Близнашки

Иронията е, че Делян Пеевски продължава да присъства в представителния списък на възпитаниците на ЮЗУ, наред с имената на кметове, областни управители, директори на дирекции, съдии, прокурори, общински съветници и др. 

Репутационните щети от санкциите по закона "Магнитски" явно нямат значение за ръководството на университета. (Впрочем - двете дъщери на втория от списъка на OFAC Илко Желязков също разработват докторски дисертации по право в ЮЗУ). 

Националната рейтингова система на висшите училища показва, че 27,9% от анкетираните възпитаници на катедрата по "Право" в Югозападния университет започват да работят като държавни служители, а само 18,16% заемат длъжност като юристи (магистрати, адвокати, и др.) или специалисти по обществени науки. 

За сравнение - реализираните юристи от Софийския университет са 31,85% от завършилите. Държавните служители са двойно по-малък дял от всички възпитаници на Юридическия факултет в сравнение с данните от ЮЗУ.

Чиновническият апарат в средните ешелони и партийните структури нямат проблеми да се захранват с кадри от ПИФ - там, където има формално изискване за диплома. Намирането на работа само с документа за завършено образование обаче не е за всеки. 

Безработицата сред студентите от Юридическия факултет на СУ е и почти три пъти по-ниска в сравнение с колегите им, завършили в Благоевград. И това не се отнася само за правната специалност. Само 30,21% от студентите на ЮЗУ в направление "Политически науки" успяват да приложат придобитото висше образование и да се реализират по призвание. 12,45% от завършилите се оказват на работа като продавачи, според данните от Рейтинговата система. 

От лятото на 2020 г. напрежението около университета се нагнети доста по-силно, след като бившият зам.-ректор проф. Георги Апостолов (кандидат за мястото на Борислав Юруков при последните избори) беше отстранен от ръководното място във Философския факултет и остана без часове по дисциплината си с мотива, че нямал необходимия ценз. 

Наложи се МОН да се намеси с проверка и указания към ръководството, като министерството изрази "загриженост по отношение на репутацията на висшето училище, тъй като наличието на вътрешни конфликти и пренасянето им в медийна среда влияят негативно в дългосрочен аспект". 

Само няколко месеца по-късно сюжетът се повтори - този път с преподавателя в специалност "Психология" Иванка Асенова, чиито дисциплини бяха съкратени от учебния план с решение на Факултетния съвет. Асенова беше кандидат за народен представител на последното място в благоевградската листа на "Има такъв народ" на 4 април (в момента не присъства в списъка с кандидат-депутатите на Слави Трифонов). 

Този път скандалът с бонусите стигна до Комисията "Цацаров" - рядък случай на активност спрямо ръководител на близка до властта образователна структура.

Засега решението за конфликт на интереси срещу проф. Борислав Юруков не е окончателно, той има право да го  обжалва. Ако нарушението му бъде потвърдено, наказанието срещу него е парична глоба от 10 000 лв. и отнемане в полза на държавата на цялата сума от 142 300 лв., представляваща получената материална облага. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия