Мантинелите на АМ "Струма", които бяха ударени от македонския автобус в нощта на 23 ноември, не са монтирани според изискванията и са увреждани от "множество произшествия" в района на инцидента. 

Това е изводът от независим доклад на специалист от Института за пътна безопасност след катастрофата, при която загинаха 45 души.

Авторът на изследването открива, че при преинсталациите на елементи от мантинелите в средата на магистралата са използвани вертикални стълбове с различен профил, пръстта около тях не е била уплътнена, на едно от местата липсва закрепваща скоба, установени са и други "модификации".

Това е причината, според ИПБ, мантинелата да се разкъса въпреки предполагаемо ниската скорост, с която автобусът се е врязал в нея след първоначалния удар в "острова", разделящ активната лента от платното на отбивката за чешма. 

Предварителните данни на разследващите показват, че пътниците от автобуса са се оказали заклещени след избухването на пожара и врязването на превозното средство между обезопасителните елементи. Следовател от НСлС посочи преди седмица, че предната врата е била обхваната от огъня, а средният изход на автобуса се е оказал затиснат от мантинелата. 

Експертът Методи Стелиянов задава въпрос до АПИ дали промените при ремонта на съоръженията са изпълнени по стандарт, сертифицирани ли са и от кого. 

От Института за пътна безопасност потвърждават и изводите на състезателя Димитър Илиев за липсващите знаци и повредената маркировка на мястото на инцидента. 

"В Института за пътна безопасност постъпи информация, че Областно пътно управление е извършило проверка на мястото на инцидента и е констатирало липсата на знак и лоша маркировка два месеца преди ПТП. Също така е изпратен доклад в АПИ. Тази информация би следвало да бъде проверена от разследващите органи", се казва в съобщението на организацията.


Кой отговаря за мантинелите и маркировката на АМ "Струма"

Състезателят Димитър Илиев: Маркировката на участъка от АМ "Струма" е неадекватна (видео)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция