Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Мантинелите на АМ "Струма", които бяха ударени от македонския автобус в нощта на 23 ноември, не са монтирани според изискванията и са увреждани от "множество произшествия" в района на инцидента.

Това е изводът от независим доклад на специалист от Института за пътна безопасност след катастрофата, при която загинаха 45 души.

Авторът на изследването открива, че при преинсталациите на елементи от мантинелите в средата на магистралата са използвани вертикални стълбове с различен профил, пръстта около тях не е била уплътнена, на едно от местата липсва закрепваща скоба, установени са и други "модификации".

Това е причината, според ИПБ, мантинелата да се разкъса въпреки предполагаемо ниската скорост, с която автобусът се е врязал в нея след първоначалния удар в "острова", разделящ активната лента от платното на отбивката за чешма.

Предварителните данни на разследващите показват, че пътниците от автобуса са се оказали заклещени след избухването на пожара и врязването на превозното средство между обезопасителните елементи. Следовател от НСлС посочи преди седмица, че предната врата е била обхваната от огъня, а средният изход на автобуса се е оказал затиснат от мантинелата.

Експертът Методи Стелиянов задава въпрос до АПИ дали промените при ремонта на съоръженията са изпълнени по стандарт, сертифицирани ли са и от кого.

От Института за пътна безопасност потвърждават и изводите на състезателя Димитър Илиев за липсващите знаци и повредената маркировка на мястото на инцидента.

"В Института за пътна безопасност постъпи информация, че Областно пътно управление е извършило проверка на мястото на инцидента и е констатирало липсата на знак и лоша маркировка два месеца преди ПТП. Също така е изпратен доклад в АПИ. Тази информация би следвало да бъде проверена от разследващите органи", се казва в съобщението на организацията.


Кой отговаря за мантинелите и маркировката на АМ "Струма"

Състезателят Димитър Илиев: Маркировката на участъка от АМ "Струма" е неадекватна (видео)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022