Всички павилиони в района на болница "Св. Иван Рилски" се оказаха незаконни Снимка: © bTV

Проверка на Столична община показа, че липсват проекти и разрешения за начина на захранване с ток на двата павилиона на територията на болница „Св. Иван Рилски“, единият от които е свързан с инцидента с токовия удар, довел до смъртта на 16-годишно момче. По време на инспекцията са открити нарушения и при останалите три обекта, поставени на тротоара на бул. "Иван Гешов".

„За павилионите в двора на болницата има сключени договори от ръководството на лечебното заведение през 2016. Документи за поставянето и въвеждането им в експлоатация не са установени. През 2018 това е констатирано от тогавашния кмет на район „Триадица“ и Столична община. Процедурата е върната в районната администрация за отстраняване на пропуски, където не е завършена. За начина на захранване на двата обекта с електричество липсват проекти и разрешения, като те са изцяло незаконни“, казват от Столична община.

Оголеният кабел, който доведе до смъртта на момчето, е свързан към един от павилионите на територията на болница "Св. Иван Рилски". Той е собственост на варненската фирма "Дениа 2016" ЕООД.

За останалите три обекта в района също има открити нарушения в разрешенията за поставяне, издадени от района в несъответствие с одобрените схеми.

„ЧЕЗ не могат да се измъкват и сляпо да подават напрежение след точката на измерване“ – по този начин бившият зам.-министър на енергетиката Иван Айолов коментира инцидента с токовия удар.

Бившият шеф на Електроенергийния системен оператор каза в интервю за БНР, че трагичният случай е станал заради некомпетентно изпълнение и контрол, а институциите „потриват ръце и се чудят на кого да прехвърлят топката“.

Той коментира официалното изявление на ЧЕЗ, според което оголеният кабел, довел до инцидента, се намира след техния електромер, шахтата също не е тяхна собственост, а отговорност носи собственикът на обекта, който е захранван с проводника.

След инцидента с токовия удар: Кои са важните въпроси и защо институциите бягат от отговорност

„Тук следва да се изясни дали тези преместваеми обекти имат партиди в ЧЕЗ и заплащат ли за електроенергия. Ако имат такива партиди, тръгваме по веригата – те са поискали захранване, ЧЕЗ е трябвало да направи проучване, след което да бъде изготвен проект за присъединяване на тези обекти съм мрежата. Този проект се съгласува с маса институции – община, кадастъра на общината, ЧЕЗ и други“, каза Айолов.

„Тази тръбна мрежа, която пресича две платна на основен булевард, не може да бъде частна. Трябва да се види кой е инвеститор. По всяка вероятност инвеститор на тази тръбна мрежа е Столична община. Дали тя после е прехвърлила тази тръбна мрежа с шахтата, която е елемент от мрежата, на ЧЕЗ – това може да стане ясно с една бърза документална проверка. Трябваше вече да се установи, докато ни заливат с безотговорни отговори“, добави енергийният експерт.

Според него – трябва да се провери как и дали този проект е изпълнен и какво е обявила приемателната комисия. По думите му е техническо безумие е да застрашаваш живота на гражданите с това „връзване на кабели по преградните мантинели“.

„Ангажимент на клиента е поддръжката на съоръженията. Собственикът е гарантирал безопасност“, обявиха от ЧЕЗ, но според Айолов тази оценка се дава по време на приемателната комисия на този обект.

„ЧЕЗ не могат да се измъкват с това, че са до границата на собственост, те не може на сляпо да подават напрежение след точката на измерване. Трябвало е да има приемателна комисия, която да провери къде е отивало това напрежение след точката на измерване и дали съоръженията, към които се подава то, са изпълнени безопасно. Кабелът може да е собственост на съответния инвеститор или този, който стопанисва павилиона“, каза експертът.

„Декларацията за безопасност се представя от собственика по време на приемателната комисия, преди да се даде напрежение към съответния обект – в тази комисия участват електроразпределение, Инспекция по охрана на труда, ДНСК, пожарна, много организации – включително управление на Столична община“, обясни Айолов.

Той добави, че няма разлика в начина на присъединяване към мрежата на временен обект, какъвто е въпросният павилион, и на обект, който е постоянен.

„За всяко присъединяване и подаване на напрежение следва да има предписание на електроразпределителното дружество. На база на това идва проект, проектът се съгласува с ЧЕЗ и други организации, за да се види дали са изпълнени предписанията“, каза Айолов.

„Това, което се случи, говори за безотговорно отношение от гледна точка на контрол и експлоатация. Ако собствениците на обекта имат електромери, те са официален абонат на ЧЕЗ, а ЧЕЗ не са си свършили работата“, добави той.

„Ако тези обекти нямат партиди, ако те са незаконно свързани, тогава нещата изглеждат по друг начин, но това, което видях по телевизията, е вопиюща некомпетентност и безобразие“, добави Айолов.

Според него Законът за енергетиката е най-поправяния – с над 40 поправки, но „никой не обмисля до какво ще доведат те и какво ще се промени“. „Все пак има подзаконова нормативна уредба от доста години – елементи, които ако се спазват, няма да се стигне до тази трагедия“.

Той призова прокуратурата да разследва кой, кога и как е изключил захранването на този кабел. В момента тече разследване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022