Снимка: © Getty Images

Причината за оттеглянето на Бил Гейтс от борда на директорите на Microsoft през 2020 е назначаването на адвокатска фирма, която да разследва романтичната му връзка със служителка на компанията. Информацията е на Wall Street Journal, които цитират „запознати източници“, но говорителят на милиардера твърди, че не това е основният мотив за напускането му.

За аферата на съоснователя на Microsoft със служителка през 2000 г. се говори дълго, а сега американското издание дава повече детайли в контекста на развода между Бил и Мелинда Гейтс. Двамата обявиха в началото на май, че ще сложат край на 27-годишния си брак, защото „не вярват“ как вече могат да „израснат като двойка“.

Разводът на Бил и Мелинда Гейтс: Краят на едно семейство като залог за милиарди

WSJ не цитира името на жената, с която Гейтс е имал любовна афера преди повече от две десетилетия, но съобщава, че „в писмо тя е заявила, че е имала сексуална връзка с милиардера през годините“.

По време на разследването, няколко членове на борда на директорите на Microsoft са решили, че позицията директор на софтуерната компания вече няма да е подходяща за Гейтс и той се е оттеглил преди завършването на вътрешната проверка, пише още Wall Street Journal.

„В Microsoft бяхме загрижени през втората половина на 2019, че Бил Гейтс е опитал да влезе в интимни връзки със служителка на компанията през 2000 г.“, казва за CNN говорителят на софтуерния гигант. „Един от комитетите на борда прегледа тези сигнали, подпомогнат от външна адвокатска кантора, за да направи обстойно разследване. По време на проверката Microsoft предложи подкрепа на служителя, който подаде жалбата“.

Говорител на Бил Гейтс заяви пред WSJ, че аферата отпреди 20 години е приключила „по взаимно съгласие“. „Решението на Бил да се оттегли от борда не беше свързано по никакъв начин с тази случка. Всъщност той изрази интерес да се концентрира върху благотворителната си дейност“. Това бе и официалната версия, изразена от съоснователя на Microsoft след вземане на решението му.

Материалът на Wall Street Journal беше публикуван малко след като New York Times обяви, че Гейтс е „развил репутация на човек със съмнително поведение в работни условия“. Цитирайки „запознати източници“, изданието пише, че поне в няколко случая милиардерът е преследвал жени, работили заедно с него в Microsoft и във Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Не се споменават имената на въпросните служителки или партньори.

Говорителят на 65-годишния Гейтс отрече и тази история, като заяви, че информацията за лошо отношение към служителите от страна на бизнесмена не е вярна. „Слуховете и спекулациите около развода на фамилия Гейтс стават абсурдни и е жалко, че хора с никаква или съвсем малка представа за ситуацията се характеризират като източници“, заяви той.

В началото на месеца Бил Гейтс и съпругата му Мелинда, която е с 9 години по-млада, обявиха, че ще се разделят „след много дълго обмисляне“. „През последните 27 години отгледахме три страхотни деца и изградихме фондация, която работи по целия свят и помага на хората да водят здравословен, продуктивен живот. Продължаваме да споделяме вярата си в тази мисия и ще продължим да работим заедно във фондацията, но вече не вярваме, че можем да израстваме заедно като двойка в следващия етап от нашия живот“, написаха те в Twitter.

Бил и Мелинда управляват заедно фондацията, която носи техните имена, и дават милиарди долари за благотворителни каузи - за справяне с болести и за ваксинация на деца в световен мащаб. Според CNBC – фондацията им разполага с над 51 милиарда долара.

Гейтс е един от най-богатите хора в света. Според индекса на милиардерите на Bloomberg – състоянието му се оценява на 144 млрд. долара. Той натрупа по-голяма част от тях след основаването на Microsoft през 1975 г. заедно с Пол Алън.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество