Разпадането на едно семейство с 27-годишен брак и три деца е достатъчно неприятно събитие за всички въвлечени в процеса. В случая на милиардерите Бил и Мелинда Гейтс залогът от изненадващия анонс за раздялата е в пъти по-висок.

Досега двамата бяха сред най-влиятелните фигури в сферата на благотворителността.

Семейната им фондация е инвестирала общо над 50 млрд. долара в различни кампании за подпомагане на общности в крайна бедност и за лечение на заразни болести в развиващите се държави - от програми за борба с маларията и полиомиелита, до хранителни помощи за бедстващи деца и разпределяне на ваксини в страни с нефункциониращи здравни системи. Организацията е работодател на над 1600 служители. През 2020 г. фондацията обеща да дари близо 1,75 млрд. долара за облекчаване на последиците от Covid-пандемията.

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс е на 65 г., а съпругата му Мелинда на 56. Двамата публикуваха обща позиция, в която казват, че бракът им е "непоправимо счупен", но общото им състояние ще бъде разпределено по споразумение, по което е постигнато взаимно съгласие.

"Вече не вярваме, че можем да израстваме заедно като двойка в следващата фаза на своя живот", се казва в общото им публично съобщение.

Молбата за развод е подадена около 6 месеца след като най-малката им дъщеря Фийби навърши 18 години (синът им Рори е на 21, а най-голямата дъщеря Дженифър е на 25 г.). Двойката няма непълнолетни деца, чиято издръжка или попечителство можеше да стане обект на съдебен спор.

Интересно е дали раздялата ще се отрази върху решението на Бил Гейтс от 2017 г., според което всяко от децата му ще наследи "само" 10 млн. долара от личното му състояние.

Тогава той казваше, че "оставянето на огромни суми пари на децата не им прави услуга".

Все още не е ясно как семейното богатство ще бъде разпределено. Няма публична информация дали двамата са подписали предбрачен договор през 1994 г. При всички случаи размерът на нетното им богатство е толкова голям, че споразумението по подялбата му ще влезе в историята.

В момента Бил Гейтс е на четвърто място в класацията на най-заможните личности в света, като според Forbes активите му се оценяват на 130,5 млрд. долара. Изпреварват го само Джеф Безос, Илон Мъск и Бернар Арно (LVMH Moet Hennessy).

Както той, така и съпругата му са работили в Microsoft - той като главен изпълнителен директор от 1975 до 2000 г., а тя като продуктов мениджър. Запознават се през 1987 г. по време на вечеря за служителите на компанията.

През 1995 г. (една година след сватбата с Мелинда) Бил Гейтс успя да достигне до No.1 в списъка на богатството, като тогава разполагаше с 12,9 млрд. долара, напомня медията.

Неправителствената им организация, създадена през 2000 г., е най-голямата частна благотворителна фондация в САЩ. Нетните й активи се оценяват на 43,3 млрд. долара към края на 2019 г. според последния пълен годишен финансов отчет, съобщава "Ройтерс".

През 2020 г. Уорън Бъфет обяви, че е дарил над 2 млрд. долара под формата на акции от "Бъркшир Хатауей" на организацията на Гейтс като част от плана си да раздаде за благотворителност цялото си богатство приживе.

"Форбс" обръща внимание на усложненията, които биха могли да възникнат при подялбата на имуществото им заради законодателството на щата Вашингтон. Според него всички активи, придобити от единия или другия партньор по време на брака, се смятат за общи и обикновено се разделят поравно по време на развод - ако няма други условия по предбрачно споразумение.

Най-богатите жени в света: Откъде идват парите им

Двете страни могат да се разберат за подялба, която не е задължително в пропорция 50:50, ако тя е "справедлива и разумна". Подобен беше случаят с развода на Джеф и Маккензи Безос от преди две години. Основателят на Amazon прехвърли 1/4 от акциите си в технологичния гигант на своята бивша съпруга.

Ако семейство Гейтс разделят притежанията си поравно, Мелинда би получила над 65 млрд. долара, което ще я превърне в по-богата жена от Маккензи Скот (в момента нейното състояние се оценява на 59,8 млрд. долара, след като дари близо 6 млрд. долара за благотворителни каузи през 2020).

Холдинговата компания Cascade Investment е най-скъпият търговски актив на Бил Гейтс. Компанията се занимава с недвижими имоти, енергетика, туризъм, транспорт и др. Акциите му в Microsoft (1,3% дял) се оценяват на 26 млрд. долара според S&P Capital IQ.

Другата история на Бил Гейтс: как талантът, усилията и възможностите се отплащат

Двамата съпрузи са съсобственици на няколко жилища - включително имението Xanadu 2.0 край Сиатъл, оценявано на 127 млн. долара. Семейството има частен самолет, колекция от произведения на изкуството и няколко луксозни автoмобила (Бил Гейтс е страстен почитател на Porsche от десетилетия).

"Разводът на семейство Гейтс ще има по-големи последствия от промяната в личния им живот. Той ще има отражения в света на бизнеса, образованието, общественото здравеопазване, гражданското общество, филантропията и т.н. Това се случва, защото обществото ни допусна колосалната грешка да позволи на богатите хора да си купят възможността за вземане на решения, сходни с тези на правителствата, но от позицията си на частни лица", казва Ананд Гиридхарадас пред "Ройтерс", автор на книгата "Победителят взема всичко".

Колкото до Бил и Мелинда Гейтс, двамата планират да продължат да работят във фондацията си, защото "продължават да споделят вярата си в тази мисия" - да дадат възможност на всички хора по света да водят здравословен и продуктивен начин на живот.

Двамата стоят и зад инициативата „Giving Pledge“, която призовава милиардерите да дарят по-голяма част от богатството до края на живота си за благотворителност.


От подкаста на Гейтс: Какво би казал 18-годишният Бил на по-възрастното си "аз"

5 хубави книги за отвратителна година като 2020

Как Бил Гейтс се превърна в големия злодей на корона-пандемията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024