Как Бил Гейтс се превърна в големия злодей на корона-пандемията Снимка: © Getty Images

От началото на пандемията наблюдаваме бум на конспиративни теории, чиито главен герой е американският милиардер и филантроп Бил Гейтс.

Първо се появиха „новините“, че бил Гейтс е предрекъл пандемията от коронавирус в своя реч от 2014-а година. После – че всъщност той е предизвикал пандемията, за да продава ваксините, които разработва. Накрая се добави и пикантната подробност, че чрез ваксините всъщност човечеството ще бъде чипирано. И в крайна сметка, ще се изпълни мечтата на Гейтс за намаляване на световното население. Умишлено в текста не предоставям линкове към недостоверните съобщения и уеб сайтове, а само към утвърдени медии и организации за проверка на фактите. Подобна практика се възприема все по-широко от медиите, за да не се популяризира дезинформацията и нейните проводници.

С общ фонд от близо 47 милиарда долара, фондация „Гейтс“ е най-голямата в света благотворителна организация. Значителни средства са отделени именно за доставката на ваксини за развиващите се държави, включително чрез СЗО и Глобалния фонд за борба със СПИН, туберколоза и малария. Наскоро Бил Гейтс обяви, че ще финансира разработването на седемте най-обещаващи потенциални ваксини срещу COVID-19, а фондацията му ще даде 250 милиона долара за фонда за борба с пандемията.

Според „Ню Йорк Таймс“, причината за активната мобилизация на антиваксъри и крайно консервативни коментатори срещу Гейтс са острите му критики срещу политиката, водена от президента на САЩ Доналд Тръмп. Заедно с Когато той говори, Америка слуша: Д-р Антъни Фаучи срещу Covid-19 , Гейтс е другият водещ американски експерт, подложен на атака от консервативните кръгове, заради несъгласието си с мненията и политиката на Тръмп.

Гейтс зае мястото на Джордж Сорос като новия злодей за консерваторите, пише „Ню Йорк Таймс“.

Сред морето от дезинформация на тема COVID-19, историите за Бил Гейтс са най-много и най-популярни, показва проверка на изданието: във Facebook от началото на годината са публикувани над 16 000 за връзката му с корона пандемията, които са харесани и коментирани 900 000 пъти, а в YouTube 10-те най-популярни видеа за Гейтс, публикувани през март и април, са гледани над 5 милиона пъти.

Между февруари и април конспиративните теории за Гейтс са споменати 1,2 милиона пъти в социалните медии и телевизионни предавания, което е с 33% повече от втората най-популярна конспиративна теория – тази за разпространението на коронавируса чрез 5G мрежите. През април споменаванията на конспирациите с Гейтс надминават 18 000 дневно, показват данни на компанията за медиен анализ Zignal Labs.

Според „Ню Йорк Таймс“ за първи път съобщенията, според които Гейтс е предрекъл пандемията, се появяват в Twitter на 21 януари. Става дума за патент за ваксина срещу коронавирус, заявен от британския изследователски институт "Пърбрайт", който е бил финансиран от фондация „Гейтс“.

Въпреки че ваксината е предназначена за кокошки и че финансирането не е било за конкретния проект, в следващите дни новините, че Гейтс не просто е предрекъл, а е предизвикал епидемията, за да продава ваксината си, избуяват.

У нас новината придоби популярност, след като адвокат Атанас Костов написа в профила си във Facebook, че е "открил" заявка за патент за ваксина срещу коронавирус от 2014 г. Става дума за същия британски институт "Пърбрайт" и за същата ваксина против бронхит, причиняван от коронавирус, при домашните птици. Само че това не се съобщава от адвоката, а напротив, той смело отприщва въображението си, развивайки теорията как по време на развойната дейност, която е била поверена на китайци, вирусът е "изпуснат". Новината не просто е бързо разпространена в онлайн пространството, но си пробива път и в утвърдените медии, като адвокатът гостува в предаването "Тази неделя" по BTV.

Появява се и сюжетът, че фондация "Гейтс" е предсказала смъртта на 65 милиона души от коронавируса чрез симулация, проведена три месеца преди началото на епидемията. Тази история беше подробно проучена и опровергана от водещи организации за проверка на фактите: става дума за учение, наречено "Събитие 201", коетое проведено през октомври 2019 г. в Центъра за здравна сигурност на "Джонс Хопкинс", което е трябвало да оцени подготовката за действие в случай на "много сериозна пандемия". Въпреки че фондация "Гейтс" наистина има участие, не става дума нито за пандемия конкретно от 2019-nCoV, нито за предсказване на потенциалния брой смъртни случаи.

В кампанията срещу Гейтс се включва Робърт Ф. Кенеди-Младши, син на покойния Робърт Кенеди и племеник на президента Джон Кенеди, адвокат, защитник на околната среда и яростен противник на ваксините. Той създава и оглавява неправителствена организация, наречена "Защита на детското здраве", която прокламира опасността от ваксините, а в последно време - и от 5G мрежите.

Миналата пролет най-близките роднини на Робърт Ф. Кенеди-младши публикуваха открито писмо, в което казват: „Р.Ф.К.-Мл. е наш брат и чичо. Той обаче трагично греши по отношение на ваксините. Ние го обичаме, но той е част от дезинформационна кампания, която има сърцераздирателни и смъртоносни последици.“

Робърт Ф. Кенеди-Младши организира петиция с призив фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ да бъде разследвана за медицински злоупотреби и престъпления срещу човечеството. Той твърди, че Гейтс е свързан с пандемията от коронавирус (включително заради "Събитие 201") и че това е част от плана му за „намаляване на нарастването на населението“ с 10-15%, чрез ваксинация.

Прочетете внимателно цитата, който е поставен в кавички от адвоката, но не е коректен, поне не спрямо изказването на Бил Гейтс. Важното обаче е, че препраща успешно към популярната (и многократно опровергавана) конспиративна теория, че Гейтс иска да намали населението на планетата. Всъщност, намаляване на ръста е едно, а намаляване на броя - съвсем друго.

Ето какво казват всъщност семейство Гейтс в началото на 2018 г.: "Когато оцеляват повече деца, се получава сравнително голямо поколение. След това, когато семействата решат да имат по-малко деца, следващото поколение е много по-малко. В крайна сметка, една страна се оказва с относително повече хора в трудоспособна възраст, които произвеждат икономически блага и сравнително по-малко зависими групи (много стари или много млади хора). Това е рецепта за бързо икономическо развитие, особено ако страните се възползват от това, като инвестират в здравеопазване и образование."

В това изказване наистина става дума за възможно забавяне на ръста на населението, но "конспираторите" го превеждат като "Гейтс иска да намали световното население" и го кръщават "План 2018 за обезлюдяване на планетата". Две години по-късно, тази версия вече се използва като факт, включително като точен цитат, какъвто не е.

Темата с радост се подема от сайта Global Research, за чиято дейност Измамата е изобличена, но не "измамата коронавирус" . Авторът Питър Кьониг (представен също като автор в кремълските пропагандни медии RT и Sputnik) ни въвежда в темата, "припомняйки" (все едно са общоизвестни факти) "катастрофалните резултати" от ваксинационните програми на фондация "Гейтс": например, заразяването на деца с полиомиелит чрез ваксината срещу него в Индия и стерилизиране на млади жени в Кения с модифицирани тетанусови ваксини.

В текста не се споменават числа, а всички линкове, които са предоставени, водят отново към публикации в същия уебсайт. Но проверката показва, че източник на информацията е отново Робърт Ф. Кенеди-Младши, който в пост в Инстаграм от 7 април твърди, че в резултат на ваксинирането между 2000 г. и 2017 г. близо 500 000 деца в Индия са били заразени с полиомиелит.

По данни на СЗО обаче между 2000 г. и 2017 г. в Индия са регистрирани 17 случая на заболяването в резултат от ваксинацията. Що се отнася до Кения, там слуховете, че ваксината против тетанус води до бездетие при жените тръгват още през 1994 г. от погрешно интерпретирано научно изследване в Индия и макар да са опровергани отдавна, периодично се възраждат. Въпросното изследване е свързано с тестове на средство за предпазване от забременяване, в които е използван протеин, подобен на тетаничния токсин. Независимо, че това няма нищо общо с обичайната ваксина против тетанус, поставяна на деца, религиозни организации в Африка и Америка започват кампания срещу програмите за ваксиниране против тетанус.

Според Питър Кьониг, ваксинационните кампании на фондация "Гейтс" са провеждани без информираното съгласие на децата, родителите или настойниците им, а също и без съгласието (или с подправено такова) на съответните държавни органи, в резултат на което фондацията е била "осъдена от правителства по целия свят - Кения, Индия, Филипините и др.". Що се отнася до Индия, историята за осъждането на Гейтс е проверена и опровергана неколкократно. За останалите държави няма никаква информация по темата в надеждни източници.

Целта на тази предистория е да ни бъде съобщено, че сега Бил Гейтс и "неговите съюзници" (големите фармацевтични компании, СЗО, УНИЦЕФ, д-р Антъни Фаучи и Програма ID2020) "предлагат (насилствено) ваксиниране на 7 милиарда души по целия свят" с непроверена коронавирусна ваксина, която никой не знае какво съдържа. Това твърдение не е съпроводено с никаква аргументация. Междувременно в Нигерия набира популярност конспиративната теория, че Гейтс иска да продава в Африка ваксина срещу COVID-19, с цел да унищожи континента.

Питър Кьониг все така услужливо "припомня", че всъщност няма нужда от ваксина, защото има евтино и ефективно лекарство - хлорокиновата терапия на Бунтар, аутсайдер или гений? Дидие Раулт и хлороквиновата терапия срещу Covid-19 . Но е спестен фактът, че първо, това е само една от опциите за лечение, която се използва паралелно с други средства и много предпазливо, и второ, вече има сериозни предупреждения за FDA предупреждава за опасни ефекти от хлороквина при Covid-19 .

"Разкритията" на Global Research вече са изобилно отразени в българското онлайн пространство. В текстовете има солидно количество числа и абревиатури, така щото читателят да бъде респектиран и съществеменно обезкуражен да проверява. Успоредно с това, публични говорители умело използват обстановката, за да лансират удобни политически и геополитически тези. Дори ефирът на обществената телевизия БНТ не остана "незаразен" от Конспиративни теории от ефира на БНТ: За бабата, дядото и прадядото на коронавируса . А издания, отдавна заявили се като трибуна на антилибералната пропаганда, публикуват статии, озаглавени "Арестувайте Бил Гейтс" (д-р Борислав Цеков, във в. "Труд" от 4 май 2020 г.).

Въпросът е защо точно Бил Гейтс?

Що се отнася до САЩ, там със сигурност конфликтът на милиардера с президента Тръмп има значение, а и консервативните трибуни отдавна имат нужда от "нов Сорос", за да съживят поувяхналите пропагандни клишета. Гейтс, обаче, успешно олицетворява това, което наричат глобален икономически и политически елит, така че върши работа като метафора навсякъде по света.

Сега, вероятно, всички, опитали се да опровергават изфабрикуваните новини и пропагандните внушения по темата ще бъдат обвинени, че са платени от Бил Гейтс, както преди това бяха нарочени за купени от Сорос. Но въпросът не е в това да бъде защитаван конкретно Бил Гейтс, а в това да бъдат опровергавани, настоятелно и последователно, лъжите, с които той е атакуван.

Защото чрез тях се подкопават много по-съществени неща от просто доброто име на един човек - вярата в науката, в прогреса, в международните организации, в легитимните институции. По отношение на тях винаги има място за критика, но лъжите и манипулациите са технологии, които медиите и обществото трябва да различават и разобличават.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024