Снимка: © bTV

Тихомълком през декември 2021 е приключило ревизионното производство, възложено от директора на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов за фирмата, която той е прехвърлил на малоимотно лице през 2016 г.

Това съобщи сайтът за разследваща журналистика BIRD, позовавайки се на справка от НАП за фирмата „Гранекс Трейдър“, която е с над 1 милион лева дълг към приходната агенция и заради нея Румен Спецов попадна в епицентъра на политически скандал.

Ревизионното производство е завършило само с ревизионен доклад, изготвен на 14 декември 2021 г., а от 23 декември данъчните издирват настоящия собственик Данаил Николов, за да му връчат констатациите си.

Така се слага край на сагата около „Гранекс Трейдър“ – фирмата за продажба на зърно, чрез която опозицията от ГЕРБ атакуваше назначения от Асен Василев шеф на НАП. Констатацията е, че настоящият собственик на фирмата няма как да погаси неплатените задължения, чиито лихви продължават да се трупат до изтичане на давността. Компанията остава в списъка с големите длъжници на НАП.

Производството продължи около половин година. НАП се зае с него, след като при назначаването на бившия данъчен служител и културист Румен Спецов стана ясно, че той е продал „Гранекс“ през 2016 г., когато компанията вече е била задлъжняла. Тогава е бил частен бизнесмен и е прехвърлил фирмата на човек от с. Яблотина, Драгоманско.

През лятото на 2021, когато НАП започна проверката, от ГЕРБ показаха документи, според които Спецов лично получил заповед за данъчна ревизия, преди да продаде фирмата. Според тях той сам е предложил удължаване с 1 месец и през това време е прехвърлил компанията на малоимотен човек. Съмнителният купувач има на свое име над 20 други ООД-та.

През октомври Спецов каза, че купувачите на „Гранекс Трейдър“ сами са се свързали с него и са поискали да закупят фирмата му през 2016 г. Призна, че е получил ревизионен доклад на 14 март 2016, но за двойно по-ниска сума от споменаваната. Направил продажбата не за да се освободи от данъците, а защото не успял да намери финансиране и се отказал от бизнеса, твърдеше шефът на НАП.

Асен Василев: Шефът на НАП получи заплахи, защото застъпи интересите на бизнесмени

„Задълженията не са 1,2 млн. Не знам откъде дойде това. В доклада беше посочено почти 700 хиляди. 1,2 млн. може би са към днешния ден - натрупани лихви с годините. Когато съм я продал, тя още нямаше фактически задължения. Това, че има ревизионен доклад, то не е краен акт. Може да предоставите нови доказателства, които в хода на ревизията да променят нещата“, казваше той.

Прокуратурата също се зае с фирмата длъжник „Гранекс Трейдър“, но не е оповестила резултати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти

Москва поиска от Запада да премахне санкциите и го обвини за продоволствената криза

Путин каза, че е "напъно нереалистично" Русия да бъде излорана от съвременния свят