Проверката на НАП за задлъжнялата фирма на Румен Спецов приключи без резултат Снимка: © bTV

Тихомълком през декември 2021 е приключило ревизионното производство, възложено от директора на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов за фирмата, която той е прехвърлил на малоимотно лице през 2016 г.

Това съобщи сайтът за разследваща журналистика BIRD, позовавайки се на справка от НАП за фирмата „Гранекс Трейдър“, която е с над 1 милион лева дълг към приходната агенция и заради нея Румен Спецов попадна в епицентъра на политически скандал.

Ревизионното производство е завършило само с ревизионен доклад, изготвен на 14 декември 2021 г., а от 23 декември данъчните издирват настоящия собственик Данаил Николов, за да му връчат констатациите си.

Така се слага край на сагата около „Гранекс Трейдър“ – фирмата за продажба на зърно, чрез която опозицията от ГЕРБ атакуваше назначения от Асен Василев шеф на НАП. Констатацията е, че настоящият собственик на фирмата няма как да погаси неплатените задължения, чиито лихви продължават да се трупат до изтичане на давността. Компанията остава в списъка с големите длъжници на НАП.

Производството продължи около половин година. НАП се зае с него, след като при назначаването на бившия данъчен служител и културист Румен Спецов стана ясно, че той е продал „Гранекс“ през 2016 г., когато компанията вече е била задлъжняла. Тогава е бил частен бизнесмен и е прехвърлил фирмата на човек от с. Яблотина, Драгоманско.

През лятото на 2021, когато НАП започна проверката, от ГЕРБ показаха документи, според които Спецов лично получил заповед за данъчна ревизия, преди да продаде фирмата. Според тях той сам е предложил удължаване с 1 месец и през това време е прехвърлил компанията на малоимотен човек. Съмнителният купувач има на свое име над 20 други ООД-та.

През октомври Спецов каза, че купувачите на „Гранекс Трейдър“ сами са се свързали с него и са поискали да закупят фирмата му през 2016 г. Призна, че е получил ревизионен доклад на 14 март 2016, но за двойно по-ниска сума от споменаваната. Направил продажбата не за да се освободи от данъците, а защото не успял да намери финансиране и се отказал от бизнеса, твърдеше шефът на НАП.

Асен Василев: Шефът на НАП получи заплахи, защото застъпи интересите на бизнесмени

„Задълженията не са 1,2 млн. Не знам откъде дойде това. В доклада беше посочено почти 700 хиляди. 1,2 млн. може би са към днешния ден - натрупани лихви с годините. Когато съм я продал, тя още нямаше фактически задължения. Това, че има ревизионен доклад, то не е краен акт. Може да предоставите нови доказателства, които в хода на ревизията да променят нещата“, казваше той.

Прокуратурата също се зае с фирмата длъжник „Гранекс Трейдър“, но не е оповестила резултати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал и поне 10 ранени

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024