Проверките срещу Гешев се множат: И Инспекторатът на ВСС се задейства след дълъг размисъл Снимка: © Getty Images

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) най-после се задейства след двуседмичния скандал, който гори по върховете на прокуратурата.

Институцията, която беше създадена да проверява съдии и прокурори при уронване престижа на съдебната власт или нарушаване на независимостта ѝ, изчака почти десет дни след разкритията за манипулираната информация за взрива край кортежа на Иван Гешев.

Сега инспекторатът е решил да се самосезира от медийни публикации във връзка с взаимните обвинения за тежки нарушения на етичните правила между Борислав Сарафов и главния прокурор.

Също както целия Висш съдебен съвет, инспекторатът е с изтекъл мандат и не може да се обнови заради политическата блокада в Народното събрание от 2021 г. насам.

Само до преди ден изобщо не беше ясно дали ще бъде направена подобна проверка - в. "Сега" публикува обяснения от главния инспектор Теодора Точкова, която посочва, че още на 11 май е била сезирана за уронване престижа на съдебната власт от страна на Гешев с поведението му след взрива.

До вчера ИВСС още умуваше дали този сигнал бил редовен и допустим.

С активирането на инспектората, официалните проверки срещу главния прокурор станаха 4 само за броени дни.

Гешев ще трябва да се яви на разпит пред две (подчинени) прокуратури в понеделник, 22 май - Върховната касационна и Софийската градска.

ВКП го проверява по сигнал на сдружението БОЕЦ за незаконна намеса в разследването на взрива от 1 май (с разпорежданията за участие на израелски експерт в следствения оглед).

СГП го вика на разпит по сигнала на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който обвини Гешев в три дисциплинарни нарушения - събирането на незаконни записи от разговори с политици и магистрати, присвояване на т.нар. Регентска къща в Боровец за лично ползване и разпореждания към прокурора по делото "Барселонагейт", което според Сарафов се държи "на трупчета", за да бъде изнудван Бойко Борисов.

Прокурорската колегия на ВСС също проверява сигнала на Сарафов, който е разпределен в две от подкомисиите ѝ - за етика и за дисциплинарни нарушения.

Отделно - пленумът на ВСС ще бъде събран на извънредно заседание, за да обсъди твърденията на зам.-главния прокурор срещу Иван Гешев и да реши какво може да направи, ако се установят сериозни нарушения на правилата за поведение от негова страна.

ВСС ще трябва да се произнесе и по искането на 6 членове на Прокурорската колегия за предсрочното прекратяване на мандата му заради историята с появата на израелския експерт на местопрестъплението на 1 май.

Гешев вече обяви, че излиза в отпуск за неопределен период.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024