Пуснаха под домашен арест единствения обвиняем по делото за АМ "Хемус"

Софийският градски съд (СГС) пусна под домашен арест Борислав Колев – единственият обвиняем до момента за пране на над 53 млн. лева от парите за строежа на автомагистрала „Хемус“.

На заседанието днес съдът посочи, че все още може да се предполага, че Колев е съпричастен към престъплението, за което е обвинен, съобщи Lex.bg. Освен това, според СГС, футболният съдия има отношение и към регистрирането на част от фирмите, от чиито сметки са теглени пари. Налице са и данни, че сумите са носени в бюро за обмен на валута, където били предавани на друг човек.

Съдът отбеляза още, че няма опасност Борислав Колев да се укрие, но може да извърши друго престъпление.

Футболният съдия е в ареста от над два месеца. Защитата му поиска по-лека мярка с мотив, че вече няколко месеца прокуратурата не работи активно по случая. Освен това децата му имали проблеми в училище, свързани с ареста на баща им.

От прокуратурата на свой ред посочиха, че ако е на свобода, Колев може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Самият Колев заяви пред съда, че иска истината да излезе наяве и добави, че на 21 декември 2021 г., в присъствието на главния прокурор Иван Гешев, е бил разпитван над два часа. Имената, които е споделил тогава, са се появили в медиите. В тази връзка той изрази притеснения за сигурността на семейството си. „Ако почувствам закрила, ще съдействам на разследването“, посочи Колев.

Разследващите твърдят, че мъжът е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал хора да станат техни фиктивни управители. След това по сметките на тези дружества били превеждани милионите за „Хемус“. Накрая Колев лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парите и му ги предавали. От 18 юни 2020 г. до 8 септември 2021 г. били направени 52 тегления, като Колев е получил общо 53 060 861,00 лева.

Заради делото за източените милиони от строителството на АМ "Хемус" се стигна до сблъсък между прокуратурата и МВР. Държавното обвинение привлече към наказателна отговорност шефа на ГДБОП Калин Стоянов за натиск върху магистрати. Според прокуратурата той си е позволил с "неподходящ тон" да иска от наблюдаващите прокурори да разпитат обвиняемия Борислав Колев, който заявил, че е готов да съдейства срещу споразумение.

Малко след това вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че 30-40% от авансите, отпуснати за изграждането на АМ "Хемус", се връщали обратно при политическа партия ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024