Путин заговори за мир, но при условия, които гарантират, че войната ще продължи

Докато десетки световни лидери пътуват към Швейцария, за да обсъдят обща позиция на Запада как да се стигне до мир в Украйна, руският президент Владимир Путин даде се разбере, че преговори за мир няма да има. Под претекст, че е "готов" за такива, в навечерието на срещата в Швейцария лидерът на Кремъл постави неизпълними условия за спиране на войната, която той започна през февруари 2022 г.

Путин обяви в присъствието на първия си дипломат Сергей Лавров, че е готов "всяка минута да обяви прекратяване на огъня". Но само ако украинската армия да се оттегли собствените си територии в Донецката и Луганската област, които са окупирани от Русия, както и от Херсонска област и Запорожието - също завзети със сила от страната агресор.

"В момента, в който Киев заяви, че е готов на такова решение и започне да извежда войските си от тези райони, както и ако ни уведоми, че се отказва от плановете за участие на НАТО, от наша страна в същата минута ще последва прекратяване на огъня и начало на преговорите", каза в реч в Министерството на външните работи Путин.

Той на практика настоява Украйна да се откаже от международно признатите си граници, които Кремъл наруши.

Позицията на Киев за условия за прегвори за мир е ясна: Москва да оттегли войските си от цялата украинска територия. "Украйна иска мир, но не може да има доверие на своя враг," каза миналия месец пред Reuters украинският президент Володимир Зеленски.

Другото "условие" на Путин е да бъдат отменени всички санкции, наложени срещу Русия от началото на войната.

Той предупреди, че използването на замразените от Запада руски активи за финансирането на заем в помощ на Украйна "няма да остане ненаказано".

"Егоизмът и високомерието на западните държави доведоха до сегашното много опасно състояние на нещата. Стигнахме много близо до точката, от която няма връщане назад", каза Путин. Всъщност санкциите на Запада срещу Русия, първоначално наложени още при незаконната анекция на украинския полуостров Крим преди 10 години, са резултат от действията на Москва.

Речта си Путин произнесе ден след като лидерите на страните от Г-7 решиха да предоставят помощ в размер на 50 млрд. долара на Киев, а президентите на Украйна и САЩ подписаха историческо 10-годишно споразумение за отбрана и сигурност.

В документа е записано, че в случай на въоръжено нападение или заплаха от такова срещу Украйна, представители на двете държави ще проведат консултации в рамките на 24 часа, за да определят как да действат.

Изказването си Путин направи и в навечерието на друго важно събитие - в събота лидерите на 160 държави се събират в швейцарския курорт Бюргенщок, за да участват във форум, насочен към изработването на план за прекратяване на войната в Украйна.

На срещата са поканени членовете Г-7, Г-20, ООН, представители на БРИКС (в блока е и Русия - б.р.), Съвета на Европа, представители на католическата църква, Ватиканът, Вселенския патриарх. Китай също получи покана, но я отклони. Русия, закономерно, не е добре дошла.

Москва вече коментира, че дори с покана, руски представители не биха отишли в Швейцария, тъй като на форума ще се обсъжда "ултимативна" формула за мира на президента Володимир Зеленски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024