Путин бил готов да размени Навални, "ако повече не се връща" в Русия Снимка: © Getty Images

Владимир Путин за първи път си позволи да коментира смъртта на руския опозиционер Алексей Навални - часове след като Путин се сдоби с нов 6-годишен мандат за управление като президент и цял месец след внезапната кончина на Навални.

"Такъв е животът", беше обяснението на руския президент за това, че най-големият му противник в Русия загина на 47 г. в арктическа наказателна колония.

За първи път Путин потвърди, че е имало възможност за размяна на Навални за други затворници - и обяви, че той бил съгласен, но под условие.

Всичко това се случи в отговор на въпрос от журналистa от NBC Киър Симънс, който попита "Г-н президент, това ли наричате демокрация?", като изброи държавния терор срещу всеки опонент на Путин.

"Що се отнася до г-н Навални - да, той почина. Това винаги е печално събитие. Е, има и други случаи, когато хора в места за лишаване от свобода са умирали. Нима в САЩ това не се е случвало? Случвало се е и то - нееднократно", обяви руският президент в типичния от съветско време стил за прехвърляне на вината за собствените действия върху отсрещната страна.

"Между другото, ще ви кажа нещо, което ще е неочаквано. Няколко дни преди смъртта на г-н Навални няколко колеги, не сътрудници от администрацията, казаха, че има идея за размяна на г-н Навални за хора, които се намират в западни затвори. Може да ми повярвате, може да не ми повярвате. Човекът, който говори с мен, още не беше завършил изречението си - и аз отговорих "Съгласен съм".

Но за съжаление, се случи това, което се случи.

Казах, че съм съгласен само при едно условие: ще го разменим и той няма да се връща (в Русия) - нека си седи там. Но, случват се такива неща. Нищо не може да се направи. Такъв е животът", казва още Путин в отговор на въпроса от NBC.

Идеята за размяната беше ясна още през февруари, но екипът на Фонда за борба с корупцията твърдеше, че режимът на Путин е убил опозиционера, за да попречи на тази възможност.

По думите на Мария Певчих от екипа на Навални на 15 февруари е получено потвърждение, че преговорите са на финален етап, а ден по-късно руските власти съобщават, че той е мъртъв. Певчих припомня още, че самият Путин - в пропагандното интервю, което даде на изгонения от американската Fox News водещ Тъкър Карлсън, споменава, че би преговарял за освобождаването на Красиков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024