Путин изнесе дълга тирада, в която се възмути от Запада и го обвини за войната Снимка: © Screenshot

Традиционната годишна реч на руския президент Владимир Путин пред парламента се превърна в дълга тирада, в която той обвини Запада, че "играе мръсна игра" с Украйна и разпалва пламъците на конфликта с "погрешното убеждение", че може да победи Русия.

Путин заяви, че ще продължи офанзивата си срещу Украйна, въпреки че досега силите му не са постигнали повечето от военните си цели, които поставиха преди една година, когато започнаха инвазията.

Заобиколен от четири руски знамена от двете си страни, президентът обеща пред политическия елит на страната, че "внимателнo и последователно ще реши задачите, които стоят пред нас".

Речта му съдържаше почти всички опорни точки на кремълската пропаганда досега - че "Русия е направила всичко възможно", за да избегне войната и как тя била започната не от него, а от НАТО и неговите съюзници.

"Не се съмнявахме. Всичко е било подготвено. Те започнаха войната, а ние използвахме сила, за да я спрем", посочи Путин.

По думите му, Западът сее хаос и война в редица региони по света и направи препратки към Югославия, Ирак и Сирия без дава особени подробности, но заговори за "векове на колониализъм и диктатура", налагани от западните сили.

"Самият народ на Украйна се превърна в заложник на киевския режим и неговите западни господари, които на практика окупираха тази страна в политически, военен и икономически смисъл", каза Путин.

Според него победата над Русия е невъзможна. Твърденията му обаче определено могат да бъдат оспорени, тъй като от началото на войната руските сили претърпяха големи поражения на бойното поле и към момента контролират около една пета от Украйна.

Руският лидер не изневери на стила си и както често се случва в речите му започна да изнася урок по история за това как през 30-те години на XX век. Западът бил "отворил вратата" на нацистка Германия.

По думите му, западните му врагове ще използват всеки, за да победят Русия - "терористи, нацисти, дори самия дявол"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024