Путин награди Митрофанова с орден за "големи заслуги във външната политика" Снимка: © Булевард България

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова е наградена от Владимир Путин с орден "Александър Невски" - новината беше обявена от руската държавна агенция ТАСС, която цитира президентски указ.

Митрофанова е част от дълъг списък с хора, които Путин е решил да награди за различни заслуги с един и същи указ - от многодетни родители, до енергетици в държавни предприятия, и от чиновници до художници и артисти.

Елеонора Митрофанова е почетена от Путин "за голям принос в реализацията на външнополитическия курс на Руската федерация и за дългогодишната добросъвестна дипломатическа служба".

Същият орден "Алескандър Невски" е присъден и на директора на генералния секретарият на Министерството на външните работи на Русия Сергей Бутин.

Елеонора Митрофанова е посланик в България от 2021 г. насам, но е работила като ръководител на т.нар. "Россотрудничество" дълги години. Институцията към МВнР на Русия отговаря за връзките с диаспората по света и за културно-информационните центрове в чужбина.

Като посланик Митрофанова едва не беше обявена за персона нон грата от кабинета "Петков" заради политическите си провокации, който малко преди да бъде свален от власт съкрати сериозно щата на дипломатическите представителства на Русия в България.

Последния случай, в който се наложи МВнР да реагира срещу Митрофанова, беше изявлението ѝ, че би гласувала за Костадин Костадинов и "Възраждане", в интервю за YouTube-канала на Мартин Карбовски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024