Путин обсъди с африкански лидери мирни планове за Украйна - само за да ги отхвърли Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин се срещна с група лидери на африкански държави, които бяха на посещение в Русия в търсене на "път към мира" в Украйна. Срещата обаче приключи без видим напредък, а руският държавен глава представи цял списък с причини защо не харесва предложенията за мир.

Седем африкански лидери от Коморските острови, Сенегал, Южна Африка, Замбия, Египет и високопоставени пратеници от Република Конго и Уганда посетиха Украйна в петък, за да се опитат да помогнат за прекратяването на продължаващата близо 16 месеца война. А ден по-късно заминаха за Санкт Петерсбуг за среща с Путин по същия повод.

Те се стремяха да постигнат съгласие по редица "мерки за изграждане на доверие" между двете страни в конфликта, но предложенията им бяха оскъдни и лишени от конкретика.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви след тричасовата среща, че мирният план на африканците се състои от 10 елемента, но "не е формулиран на хартия".

"Мирната инициатива, предложена от африканските страни, е много трудна за изпълнение, трудно е да се сравнят позициите, но президентът Путин прояви интерес към разглеждането ѝ", каза Лавров.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след срещата си с тях в Киев, че мирните преговори трябва да включват условието за изтеглянето на руските сили от окупираните украински територии - нещо, което според Русия не подлежи на преговори.

От своя страна, Путин оспори предложения африкански план, който се основава на приемането на международно признатите граници на двете държави. Руският президент повтори позицията си, че Украйна и западните ѝ съюзници са започнали конфликта много преди Русия да започне инвазията си през февруари 2022 г.

В познатия си дух той обвини Западът за рязкото покачване на цените на храните в началото на миналата година, което е засегнало особено силно Африка. Путин също така обвини и Киев за липсата на каквито и да било преговори за край на войната. Москва обаче неведнъж е заявявала, че мирът трябва да позволява "нови реалности" и настоява да си присвои анексираните пет украински области.

Намесата на африканските лидери по този въпрос съпътства исторически тесни връзки на континента с Русия, които датират още от времето на Студената война, когато Съветският съюз подкрепя техните антиколониални борби. Африканската мирна мисия идва в момент, в който Украйна започва контраофанзивата си за изтласкване на силите на Кремъл от окупираните територии, използвайки своите нови западни оръжия.

Шансовете за мирни преговори в Украйна към момента обаче изглеждат малки, тъй като двете страни продължават да заемат рязко различни позиции. В края на февруари Китай също представи свое собствено предложение за мир, което беше отхвърлено.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

3-годишно дете е с опасност за живота, след като е блъснато от автомобил

Катастрофата е предизвикана от 35-годишен шофьор

10:25 - 07.05.2024
Важно днес

Главчев дава на ДАНС решението за частна детска болница, което кабинетът му одобри и отмени

Документите, на база на които беше одобрен проектът, още не са публични

09:57 - 07.05.2024
Важно днес

Вълната от студентски протести срещу войната в Газа достигна университетите в Европа

Студенти от Амстердам, Виена, Копенхаген, Кеймбридж и Оксфорд протестират срещу войната в Газа

09:50 - 07.05.2024
Важно днес

Путин влиза в петия си мандат и нареди учения с тактически ядрени оръжия

САЩ и повечето страни от ЕС бойкотират церемонията по формалното му встъпване в длъжност

08:55 - 07.05.2024
Важно днес

Израел установи контрол над границата на Газа при Рафах (Обновена)

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024