Путин обяви военно положение в четирите анексирани области на Украйна Снимка: © Screenshot

Руският президент Владимир Путин обяви, че въвежда военно положение в четирите окупирани от Москва украински области, които миналия месец незаконно анексира.

В телевизионно изказване пред членовете на своя Съвет за сигурност Путин инструктира правителството да създаде специален координационен съвет под ръководството на премиера Михаил Мишустин, който да работи с руските региони за засилване на военните усилия на Москва в Украйна.

По време на заседанието на Съвета за сигурност Путин заяви, че работи по "решаването на много трудни и мащабни задачи", за да се гарантира "безопасното бъдеще на Русия".

"Тези, които са на фронтовата линия или преминават обучение на полигоните и в тренировъчните центрове, трябва да чувстват нашата подкрепа и да знаят, че зад гърба си имат нашата голяма, велика страна и единен народ", каза той.

Руският президент издаде и указ за ограничаване на движението в и извън осем региона, граничещи с Украйна. Тези мерки се отнасят за южните области Краснодар, Белгород, Брянск, Воронеж, Курск и Ростов, както и за териториите на Крим и Севастопол.

Какво означава военното положение?

Руският държавен глава не уточни веднага какви мерки ще бъдат предприети за военното положение в Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.
Вътрешното законодателство обаче гласи, че то може да включва ограничения върху пътуванията и публичните събирания, по-строга цензура и по-широки правомощия за правоприлагащите органи.

Редакторът на независимия руски информационен сайт "Медуза", базиран в Латвия - Кевин Ротрок, обяснява как декларирането на военно положение дава на Кремъл по-строг контрол върху окупираните области.

"Какво включва военното положение? Някои от характеристиките са: комендантски час, ограничения за пътуване и пребиваване, военна цензура, повече данни, скрити като класифицирани, ограничения и конфискация на оръжия и наркотици, забрана на трудовите стачки, принудителен труд в отбраната и много други", посочва той в профила си в Туитър.

Това е поредната ескалация на почти осеммесечния конфликт в Украйна, който започва през февруари тази година. Опитите на Путин сега са да се справи и да отговори на поредицата от сериозни поражения, нанесени от украинските сили от началото на септември.

Решението на руския лидер идва в същия ден, когато държавните служители в Херсон, една от четирите окупирани области, казаха на цивилните граждани да напуснат някои райони възможно най-скоро в очакване на предстоящо украинско нападение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024