Путин увеличава броя на войниците в руската армия. Войната в Украйна навлиза в "нов етап", смята Зеленски Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин е наредил на армията си да увеличи броя на военнослужещите си с близо 170 хил. души. Указът му е издаден в петък и влиза в сила незабавно.

С него общият брой на рускитe военнослужещи става около 2,2 млн. души, предава "Асошиейтед прес".

Това е второто подобно разширяване на армията от 2018 г. насам и идва на фона на продължаващата вече 22-и месец война в Украйна. Предишното увеличение със 137 хил. военнослужещи беше наредено от Путин през август 2022 г.

Според изявление на руското военно министерство набирането на войници ще стане постепенно чрез "набиране на повече доброволци". Като причини за промяната в числеността на армията министерството посочва така наречената от Кремъл "специална военна операция" в Украйна и "агресивните действия на блока на НАТО".

На фона на продължаващите военни действия не е ясен точният брой на жертвите както за руските, така и за украинските военни. По официални данни Москва твърди, че е загубила над 6 хил. души, но западните оценки са за много по-високо число.

През октомври Великобритания заяви, че Русия "вероятно е претърпяла от 150 000 до 190 000 постоянни загуби" - число, което включва войници, които са били убити или трайно ранени.

Въпросът с мобилизацията засегна и украинският президент Володимир Зеленски, който каза, че страната му трябва да подобри системата си за мобилизация. Въпросите за корупцията в армията, особено в областта на набирането на кадри, периодично привличат общественото внимание, тъй като Украйна се опитва да продължи контраофанзивата си, която досега е постигнала само временни успехи.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски заяви, че на заседание на военното командване са били обсъдени сценарии за постигане на "конкретни резултати" за войната през 2024 г.

"По-специално това се отнася до въпроса за мобилизацията. Всички в Украйна разбират, че са необходими промени в тази област. Това не е просто въпрос на бройки, на това кой може да бъде мобилизиран ... Това е въпрос на времева рамка за всеки човек, който сега е в армията, за демобилизация и за тези, които ще се присъединят към армията. Става въпрос и за условията, под които това ще стане", каза той.

Малко по-рано в интервю за "Асошиейтед прес" държавният глава изтъкна, че войната с Русия навлиза в "нов етап". Според него зимата ще усложни боевете през следващите месеци.

Зеленски отбеляза, че лятната контраофанзива не е постигнала желаните резултати.

"Искахме по-бързи резултати. От тази гледна точка, за съжаление, не постигнахме желаните резултати. И това е факт", допълни президентът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов се видя в изолация след изборите, поиска от партията "нов продукт"

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024