Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите Снимка: © Getty

Съветът за сигурност на ООН ще гласува тази вечер резолюция, осъждаща референдумите за анексиране украинска територия.

Късно снощи руският президент Владимир Путин подписа укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка област, а довечера се очаква да бъдат подписани договорите за присъединяването им към Русия, заедно с тези за присъединяване на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република. Тях Путин призна за независими три дни преди да нападне Украйна на 24 февруари 2022 г.

Това ще се случи на тържествена церемония в Георгиевската зала в Кремъл.

Началото на церемонията е обявено в 15:00 ч. московско и българско време. Говорителят на Кремъл Дмитрий Пеков съобщи, че се очаква обширно изказване на Владимир Путин. В същото време Песков уточни, че не става дума за годишното послание на държавния глава към Федералното събрание. След церемонията е планиран митинг на Червения площад с участието на президента. Очаква се процедурата по присъединяването на новите територии да приключи следващата седмица.

Според Кремъл, за да бъдат присъединени Херсонска и Запорожка област към Русия, е необходимо първо те да бъдат признати за независими субекти на международното право. Такава беше процедурата и тактиката на Кремъл и за т.нар. Донецка и Луганска републики, а преди това и с незаконната анексия на Крим още през 2014 г.

В четирите области миналата седмица бяха организирани референдуми за анексиране, които бяха отхвърлени от Запада като измама. Путин обвини западните държави, че подготвят сценарии за разпалване на нови конфликти в постсъветското пространство.

В отговор на подписаните от Путин укази, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще възстанови териториалната си цялост. Той свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана, без да разкрива подробности. Във вечерното си видеообръщение Зеленски предупреди още, че анексирането няма да донесе желаните резултати на Москва.

В Съвета за сигурност на ООН днес ще се гласува резолюция, която осъжда референдумите в Украйна. Очаква се тя да не бъде приета, тъй като Русия вероятно ще използва правото си на вето.

"Целта ни е да осъдим фалшивите референдуми, да призовем страните членки да не признават каквито и да било изменения на Украйна и да накараме Русия да изтегли войските си от Украйна", каза постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Генералният секретар на Организацията Антониу Гутериш настоя Москва да се откаже от плановете за присъединяване на четири украински области, защото влиза в нарушение на хартата на ООН и на международното право:

"Искам да подчертая, че така наречените референдуми в окупираните региони бяха проведени по време на активни бойни действия и противоречие с украинската конституция. Те не могат да бъдат наречени истинско волеизявление на народа и, ако Русия реши да изпълни намеренията си, ще застраши още повече шансовете за мир", каза Гутериш.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022