Путин разреши на България и останалите "неприятелски страни" да платят дълговете си за газ във валута Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който ще позволи на обявените от Кремъл за "неприятелски" държави да плащат за газови доставки в чуждестранна валута, която е по договор. Това обаче ще се отнася само за изплащането на натрупаните дългове по договори.

Изплащането на дълговете обаче не означава автоматичното възобновяване на доставките на руски газ.

През март руският държавен глава заяви, че страните, които въведоха санкции срещу Русия, ще трябва да плащат за доставките на газ в рубли. За целта европейските клиенти трябваше да открият банкови сметки в рубли в "Газпромбанк" и да правят разплащанията единствено в рубли. Впоследствие руският енергиен гигант "Газпром" прекъсна доставките на гориво към повечето европейски държави, които отказаха да се съобразят с едностранно наложените от Москва условия. Сред тях бяха Полша, Германия и Дания.

България също се оказа в това положение. "Бургаргаз" отказа да приеме схемата за разплащане в рубли, което доведе до това Русия да спре доставките на газ за страната. Въпреки това България има задължения по правилото "ползваш или плащаш", които не се изпълняват по тази причина.

Според новия указ на президента руските доставчици на природен газ могат да извършват разплащания с купувачи от "неприятелски" държави в посочената в договора чуждестранна валута. Дългът ще се счита за погасен, след като средствата на чуждестранния купувач постъпят в оторизирана банка, в която е открита специална сметка за получаване на плащанията.

Промяната засяга всички страни, включени и определени в списъка на Кремъл като "неприятелски". В него влизат всички страни-членки на ЕС, Украйна, както и останалите ѝ западните съюзници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024