Путин разреши на България и останалите "неприятелски страни" да платят дълговете си за газ във валута Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който ще позволи на обявените от Кремъл за "неприятелски" държави да плащат за газови доставки в чуждестранна валута, която е по договор. Това обаче ще се отнася само за изплащането на натрупаните дългове по договори.

Изплащането на дълговете обаче не означава автоматичното възобновяване на доставките на руски газ.

През март руският държавен глава заяви, че страните, които въведоха санкции срещу Русия, ще трябва да плащат за доставките на газ в рубли. За целта европейските клиенти трябваше да открият банкови сметки в рубли в "Газпромбанк" и да правят разплащанията единствено в рубли. Впоследствие руският енергиен гигант "Газпром" прекъсна доставките на гориво към повечето европейски държави, които отказаха да се съобразят с едностранно наложените от Москва условия. Сред тях бяха Полша, Германия и Дания.

България също се оказа в това положение. "Бургаргаз" отказа да приеме схемата за разплащане в рубли, което доведе до това Русия да спре доставките на газ за страната. Въпреки това България има задължения по правилото "ползваш или плащаш", които не се изпълняват по тази причина.

Според новия указ на президента руските доставчици на природен газ могат да извършват разплащания с купувачи от "неприятелски" държави в посочената в договора чуждестранна валута. Дългът ще се счита за погасен, след като средствата на чуждестранния купувач постъпят в оторизирана банка, в която е открита специална сметка за получаване на плащанията.

Промяната засяга всички страни, включени и определени в списъка на Кремъл като "неприятелски". В него влизат всички страни-членки на ЕС, Украйна, както и останалите ѝ западните съюзници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024