Путин се е срещнал с Пригожин няколко дни след военния бунт Снимка: © Кремъл

Владимир Путин се е срещнал лично със собственика на наемническата армия "Вагнер" Евгений Пригожин на 29 юни - пет дни след като групировката тръгна към Москва, за да се саморазправя с военното командване.

Информацията беше съобщена от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, като излиза едва днес, след серия от спекулации за местонахождението на Пригожин и бъдещето му.

  • В понеделник френският Liberation съобщи неофициална информация за срещата на Путин и Пригожин, като се позова на данни от западна разузнавателна служба.

Според Песков - срещата с Путин е продължила около три часа, а в нея са участвали и командири на отряди от "Вагнер".

Общият брой на присъстващите е бил 35 души. Путин е "дал своята оценка за случилото се и е предложил на представителите на ЧВК "Вагнер" варианти за трудоустрояване", казва още Песков.

Срещата се е случила 5 дни след опита за военен метеж, организиран от Пригожин и предотвратен след преговори с Александър Лукашенко и договорка за сваляне на обвиненията срещу т.нар. "готвач" на Путин.

Походът на "Вагнер" започна от Източна Украйна, премина през превземане на руското военно командване в Ростов на Дон и Воронеж, като стигна до около 200 км от Москва, преди да бъде спрян.

Бойци на групировката междувременно ликвидираха най-малко 13 руски войници, след като свалиха самолет и вертолети на руската армия.

Какво се случва с "Вагнер" - не е съвсем ясно. Владимир Путин за първи път призна, че групировката се е издържала изцяло с пари на държавата, и то в размер на милиарди. Офисите и личната резиденция на Пригожин бяха обискирани от службите за сигурност, като излязоха редица компрометиращи данни за опитите му да се дегизира и фалшифицира документите си за самоличност.

В същото време "изгнаничеството" на Пригожин в Беларус явно е приключило, след като Лукашенко призна, че командирът на наемническата армия вече се е прибрал в Санкт Петербург.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Текстове от партньори

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024