Путин е предложил бъдеще на "Вагнер" в Русия, но без Пригожин Снимка: © Kremlin

Руският президент Владимир Путин е предложил на наемниците от "Вагнер" да продължат да се бият за него само дни след проваления бунт, но е настоявал Евгений Пригожин да бъде сменен на ръководната позиция от друг командир. Това пише руският вестник "Комерсант", цитиран от "Ройтерс".

По-рано Кремъл съобщи, че Путин е разговарял с командирите на "Вагнер" и Пригожин на среща на 29 юни - пет дни след бунта. Според Москва наемниците са потвърдили лоялността си към президента, но бъдещето на частната военна групировка в страната е под въпрос.

Държавният глава е предложил няколко варианта за продължаване на бойните действия от страна на "Вагнер" в Русия, макар да казва пред вестника, че групата "не съществува".

"Няма закон за частните военни организации. [Вагнер] просто не съществува", е цитиран да казва президентът.

Той е предложил ръководната позиция в групировката да бъде заета от висопоставен ветеран от руските войни в Афганистан и Чечня с прякор "Седой".

"Всички те можеха да обединят и да продължат да служат. И нищо нямаше да се промени за тях. Те щяха да бъдат ръководени от същия човек, който през цялото това време е бил техният истински командир", цитира "Комерсант" думите на Путин.

Въпросната част от разговора не фигурира в официалната стенограма, публикувана от Кремъл. Пригожин също не е коментирал новината, но той не е виждан публично от 24 юни насам, когато напусна южния руски град Ростов.

Междувременно американският президент Джо Байдън заяви, че службите му не са сигурни къде се намира Пригожин, но се пошегува, че той може да е бил отровен.

"Ако бях на негово място, щях да внимавам какво ям. Щях да следя менюто си", каза Байдън, според стенограма на Белия дом.

"Но ако оставим шегата настрана - кой знае? Не знам. Не мисля, че някой от нас знае със сигурност какво е бъдещето на Пригожин в Русия".

В продължение на месеци преди бунта Пригожин открито обижда най-висшите военни на Путин, като използва различни груби изрази и затворнически жаргон, които шокираха висшите руски служители.

Лидерът на "Вагнер" твърди, че с действията си на 23-24 юни е имал за цел единствено да си разчисти сметките с висшето военно командване, което според него губело войната в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024