Путин се похвали, че санкциите правят Русия по-силна Снимка: © Getty Images

Санкциите срещу Русия не вредят на руската икономиката, а и помагат "да се развива както никога досега" - поне така мисли руският президент Владимир Путин. Спорните му думи бяха отправени по време на негово обръщение на среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Путин заяви пред китайски, ирански, и други лидери, че Москва ще продължи да се "противопоставя" на санкциите, наложени ѝ от западните страни заради войната ѝ в Украйна.

"Русия се противопоставя на всички тези външни санкции, натиск и провокации и продължава да се развива както никога досега", изтъкна държавният глава.

Участието му в срещата на върха на ШОС е първото му международно събитие от проваления бунт на "Вагнер" миналия месец. То даде възможност на руския президент да демонстрира контрол над ситуацията в страната след бунта.

"Руският народ е обединен както никога досега. Солидарността и отговорността за съдбата на отечеството бяха ясно демонстрирани от руските политически кръгове и цялото общество, като застанаха като единен фронт срещу опита за въоръжено въстание", каза той.

Путин се похвали с това, че 80% от търговията между китайците и руснаците е в местна валута - рубли и юани, и призова и другите членове на ШОС да следват същия процес.

Домакинът на срещата на върха - индийският премиер Нарендра Моди, призова членовете на срещата да засилят търговията, свързаността и технологичното сътрудничество по между си. Една от очевидните теми, които отсъстваха от дневния ред на срещата, беше руската война в Украйна и икономическите последици от нея.

Шанхайската организация за сътрудничество е азиатско формирование, основано от Русия и Китай, за да се противопостави на западните съюзи. Наскоро към групата се присъедини Иран и с нея членовете ѝ достигнаха девет държави. Сред другите участнички са само азиатски страни, включително Казахстан, Киргихстан, Таджикистан и Пакистан.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024