Путин се среща с китайския лидер Си Дзинпин, за да укрепи антизападната си коалиция Снимка: © Getty

Руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Дзинпин ще се срещнат в Пекин тази седмица за разговори, с които се очаква да укрепят съюза си и да подчертаят общата си визия за нов международен ред, съобщава CNN.

Срещата между съюзниците се провежда в момент, когато геополитическите конфликти в световен мащаб се разгарят - в това число е и ескалиращото напрежение в Израел.

Както Пекин, така и Москва разкритикуваха действията на Израел и призоваха за прекратяване на огъня, което е последното доказателство за усилията на двете сили да засилят своята антизападна коалиция и да се противопоставят на Съединените щати, които подкрепят Израел в правото ѝ да се защитава.

Си и Путин вероятно ще обсъдят ситуацията в Близкия изток. Това ще бъде първото пътуване на руския президент извън страна от бившия Съветски съюз от март насам. Тогава Международният наказателен съд издаде заповед за ареста му заради случаите на депортиране на деца от Украйна. В понеделник в Пекин пристигна и руският първи дипломат Сергей Лавров.

Според анализатори войната в Израел дава възможност на Путин да измести вниманието на света от агресията, която той провежда срещу Украйна. Очаква се Москва да внесе резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за прекратяване на огъня в Израел, но без да назовава "Хамас".

В петък руският пратеник в ООН сравни ежедневния обстрел на ивицата Газа (която се контролира от Хамас - б.а.) от страна на Израел с бруталната обсада на Ленинград по време на Втората световна война.

Китай също се ангажира с коментар по последните събития в региона и заяви, че ще изпрати свой пратеник в Близкия изток, за да насърчи преговорите, и осъди "всички действия, които нанасят вреда на цивилното население", но не отправи критиките си директно към "Хамас", нито назова групировката в изявленията си.

По време на поредица от дипломатически разговори през последните дни китайският външен министър Ван И заяви, че действията на Израел са "надхвърлили рамките на самозащитата".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Борислава Киркова - една от „майките” на Pole Dance Bulgaria

Навлизаме във водите на пол денса - активност, различна от всички останали

09:00 - 01.05.2024
Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024