Путин се срещна с майки на загинали войници, за да им каже, че не съжалява за войната

Те скърбят за смъртта на синовете си, негодуват срещу мобилизацията, протестират в бюра за набиране на войници, критикуват липсата на военна екипировка, искат си момчетата обратно: най-голямата опозиция на режима на Путин в момента са майките.

Днес (25 ноември), девет месеца и един ден след началото, Владимир Путин се срещна за първи първи път с майките на войници, които се бият или са били убити във войната Украйна.

Руските държавни медии разпространиха кратко видео на руския президент, който посреща група жени в резиденцията си в Ново-Огарьово на чаша чай, горски плодове и дребни сладки. „Искам да знаете, че споделяме тази болка с вас и че, разбира се, ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че няма да се почувствате забравени“, казва той на срещата, според агенция Интерфакс. „Ние правим всичко възможно, за да чувствате нашата подкрепа".

Междувременно телевизионен канал в Ростовската област в Русия публикува скандален репортаж, в който се вижда как цял клас с деца е строен да развява националното знаме и да пее песента "Напред Русия" на Олег Газманов - отявлен привърженик на Путин и на войната срещу Украйна.

В репортажа се вижда, че няколко деца плачат, защото бащите им са на фронта.

"Сълзите в очите на третокласниците са добра емоция към случващото се. Значи, те чувстат и разбират в какво време живеят".

От началото на Covid-19 Путин обитава Ново-Огарьово, като там посреща и най-висши гости. От двете страни на прословутата шестметрова маса, се проведоха срещите му с президента на Франция Емунуел Макрон и с германския канцлер Олаф Шолц.

Имотът е оборудван с тунел за дезинфекция на посетителите - поради което Алексей Навални подигравателно нарича Путин "старецът в бункера".

Разбира се, срещата на Владимир Путин с почернените майките е добре организирана. Внимателно е подбран моментът - малко преди Деня на майката, който в Русия се празнува в неделя.

Според Кремъл за срещата са пътували общо 17 жени - от различни руски региони и от райони на Източна Украйна, анексирани от Москва в нарушение на международното право. Поканени са както майки на професионални войници, така и на наборни резервисти.

Мобилизацията, която Путин обяви в края на септември, официално трябваш да обхване 300 000 резервисти, неофициално се говореше и за формална опция за разширяване на тази бройка до 1 млн. души. Новината тогава предизвика най-големите антивоенни протести в Русия от началото на войната насам. Демонстрациите често се организираха от жени.

На срещата с почернените майки, президентът на Русия е казал да не се вярва на всичко, което се говори по телевизията. Интернет също е пълен с измами и лъжи, предупредил Путин.

Руският президент е коментирал още, че не съжалява за провеждането на "специалната военна операция" и че след десетилетия на унижения, страната най-после се изправя срещу хегемонията на Запада.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024